Είναι γνωστό ότι η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν αποκαλύπτει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η υπέρταση με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης ρίχνουν φως στις σωρευτικές επιπτώσεις της αυξημένης συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής και δείχνουν μια σαφή σύνδεση με τον αυξημένο κίνδυνο του πιο κοινού και επικίνδυνου τύπου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου. Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στη συστολική αρτηριακή πίεση. Η συστολική αρτηριακή πίεση είναι μια μέτρηση της πίεσης που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς χτυπά η καρδιά.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, διαπίστωσε ότι για κάθε 10 mmHg αύξηση της μακροχρόνιας μέσης συστολικής αρτηριακής πίεσης, ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξάνεται κατά 20%. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος φάνηκε να ισχύει ιδιαίτερα για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (που προκαλούνται από θρόμβο αίματος που εμποδίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και αντιπροσωπεύουν περίπου το 85% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων). Οι ερευνητές ανησυχούσαν περισσότερο για το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας (αιμορραγία στον εγκεφαλικό ιστό) αυξανόταν κατά 31% για κάθε αύξηση κατά 10 mmHg.



Πηγή