Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Είναι επίσης γνωστό ότι επιταχύνει τα σημάδια γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιδράσεις μιας υγιεινής διατροφής στους επιγενετικούς δείκτες.
Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συνδέει την πρόσληψη ζάχαρης με σημάδια βιολογικής γήρανσης δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.
Η δρ Dorothy Chiu, ερευνήτρια στο Osher Centre for Integrative Health του UCSF και επικεφαλής της μελέτης, και η ομάδα της μελέτησαν 342 γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι συμμετέχουσες επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης NGHS, η οποία ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980 για να διερευνήσει την καρδιαγγειακή υγεία λευκών και μαύρων γυναικών ηλικίας 9-19 ετών. Μεταξύ 2015 και 2019, η ίδια ομάδα ανακλήθηκε μόλις όλες οι γυναίκες είχαν φτάσει στη μέση ηλικία (μέση ηλικία 39 ετών).
Για να αξιολογήσουν το ρόλο της διατροφής και της ζάχαρης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορους δείκτες ποιότητας της διατροφής. Προέβλεψαν ότι μια πιο ποιοτική διατροφή θα καθυστερούσε τα σημάδια γήρανσης και ότι η πρόσληψη ζάχαρης θα έκανε το αντίθετο. Όπως αποδείχθηκε, είχαν δίκιο.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η βιολογική μας ηλικία είναι διαφορετική από την επιγενετική μας. Η επιγενετική είναι μια κατάσταση υγείας σε κυτταρικό επίπεδο, η οποία επηρεάζεται από τη διατροφή, τις καθημερινές συνήθειες και τον τρόπο ζωής και δεν εξελίσσεται με τον ίδιο ρυθμό για όλους.
Οι επιγενετικές αλλαγές είναι επίσης αναστρέψιμες. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές μας, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία γήρανσης, προς το καλύτερο ή το χειρότερο.