Η Ιερά Σύνοδος συνεδρίαζε από τις 9 το πρωί της Τρίτης για την εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ομόφωνα ότι διαφωνεί με το γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ στις 4 Φεβρουαρίου θα διαβαστεί το σχετικό κείμενο στους ναούς, το οποίο θα ενημερώνει το ποίμνιο για τη θέση της Ιεράς Συνόδου.
Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ετοιμάστηκαν δύο επιστολές – η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς και η άλλη θα σταλεί στους βουλευτές, όπου θα αποτυπώνονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία είναι αντίθετη με την εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Σημειώνεται, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι σέβεται την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά αυτή που νομοθετεί είναι η Πολιτεία.
Ο μητροπολίτης Μαρώνειας, Παντελεήμων μίλησε στο MEGA και εξήγησε γιατί η Εκκλησία είναι απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο.
«Η Εκκλησία μας δεν μιλάει ποτέ σκληρά, η Εκκλησία μεταφέρει την γλώσσα της αλήθειας. Χθες συνεδρίασε η Ιερά Σύνοδος και με μια ομόφωνη απόφασή της επικαιροποίησε τον λόγο της Εκκλησίας. Στην Εκκλησία έχουμε έναν γάμο, την συνάφεια ανδρός και γυναικός. Υπάρχει συνάφεια της Εκκλησίας με την κατ’οίκον εκκλησία που είναι η οικογένεια. Ο γάμος για την εκκλησία είναι ένας. Κανένας δεν διώχνει κανέναν από την Εκκλησία, αλλά στην Εκκλησία δεν μπαίνουμε με κανένα δικαιωματισμό. Η Εκκλησία τους δέχεται όλους, μπορεί κάποιος να θέτει τον εαυτόν τον εκτός Εκκλησίας. Όμως στην Εκκλησία μπαίνουμε με πνεύμα ταπεινώσεως και όχι δικαιωματισμό και με τρόπο που να ζητούμε “τα δικά μας”», είπε ο μητροπολίτης.
Θα αναδείξει η Εκκλησία ως παραβατική την πρόθεση των βουλευτών αν ψηφίσουν το νομοσχέδιο;
Σύμφωνα με τον μητροπολίτη: «Είμαι αντίθετος σε αυτό. Οι επιστολές που θα σταλούν στους βουλευτές δεν έχουν λόγο άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης. Η Εκκλησία θα καταθέτει τη δική της πρόταση».
Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε πως, «Οφείλουμε να σεβόμαστε και να ακούμε τις απόψεις όλων στην κοινωνία. Το ζήτημα τέθηκε από την αρχή σε λάθος κατεύθυνση. Διαφωνούμε σε πολλές πτυχές από αυτά που λέει η Εκκλησία. Η Πολιτεία οφείλει να νομοθετεί, εμείς ως ΠΑΣΟΚ ήμασταν υπέρ των τομών και αλλαγών και συγκρουστήκαμε πολλές φορές με την Εκκλησία και με τον πολιτικό γάμο και με την προίκα και τις ταυτότητες. Η κοινωνία οφείλει να προχωράει μπροστά και να προσαρμόζεται η χώρα στα σύγχρονα δεδομένα. Δεν μπορούμε όμως να συζητάμε κάτι ενώ δεν έχουμε τον νόμο. Οι βουλευτές της ΝΔ έχουν κάνει φροντιστήρια και ξέρουν το νομοσχέδιο, η αντιπολίτευση όχι».
Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε πως, «Το 2019 όλοι οι αντιρρησίες συνείδησης σήμερα που δεν θέλουν να αναμετρηθούν με την Εκκλησία και το συντηρητικό ακροατήριο γνώριζαν το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη, και δεν είπε κανείς τίποτα».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές
Για την επιστολική ψήφο σχολίασε ο κ. Γιαννούλης πως, «τις απώλειες που θα έχουν από το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πάνε να το καλύψουν με πολιτική εξαπάτηση. Υπάρχει περίπτωση να μη το ψηφίσουμε. Εμείς προτείνουμε κάτι διαφορετικό: ηλεκτρονικός κατάλογος που ψηφίζουν όλοι. Ο νόμος για τις εθνικές εκλογές δεν μπορεί να εντάσσεται ως εκπρόθεσμη τροπολογία στον νόμο για τις ευρωεκλογές. Η κ. Κεραμέως κάνει την εξής κουτοπονηριά: αποδίδει τα ίδια δεδομένα με την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και ξεχνάει ότι οι απόδημοι ζητούν να ψηφίζουν και να ψηφίζονται. Αυτό δεν υπάρχει, το εκλέγεσθαι δηλαδή. Είναι προσβλητικό για τους απόδημους».
«Ο κ. Μητσοτάκης θα την επιστολική ψήφο είχε πει το καλοκαίρι ότι δεν έχουμε τον χρόνο να το εφαρμόσουμε στις ευρωεκλογές. Πριν από έναν μήνα αποφάσισαν να κατεβάσουν αυτή την τροπολογία που αφορά στις ευρωεκλογές. Έρχονται σήμερα και με ένα νομοσχέδιο το βράδυ λένε ότι θα εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές η κ. Κεραμέως προχθές σε συνέντευξή της είχε πει ξεκάθαρα ότι η τροπολογία δεν θα αφορά τις εθνικές εκλογές που είναι ένα άλλο νομοθετικό πλαίσιο. Ως ΠΑΣΟΚ προσφέραμε συναίνεση και μας απάντησαν με μικροκομματικούς τακτικισμούς. Η συγκεκριμένη τροπολογία δεν θα περάσει από τη Βουλή. Εμείς λέμε να εφαρμοστεί αυτό για τους απόδημους για τις ευρωεκλογές, και να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία και να περιοριστεί η επιστολική ψήφος στους κατοίκους εσωτερικού, δηλαδή για λόγους υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, εργασίας», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Σπυρόπουλος.