Ακόμα και σήμερα που γνωρίζουμε ότι οι νεκροί από γρίπη στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει τους 40 (με το τελευταίο θύμα να είναι ένας 33χρονος στη Ρόδο), υπάρχουν γονείς με παιδιά τα οποία υποφέρουν από νοσήματα σοβαρά ή έχουν γεννηθεί με γενετικά προβλήματα και τα αφήνουν ανεμβολίαστα για την εποχική γρίπη… Και καθώς το ανθρώπινο μυαλό είναι ικανό για θαύματα αλλά και εγκλήματα, υπάρχουν και οι «ψεκασμένοι» του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αφήνουν τα παιδιά ανεμβολίαστα για πάλαι ποτέ εξαφανισμένα νοσήματα στην Ευρώπη όπως είναι η ιλαρά! Για αυτό και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται κάθε χειμώνα οι νεκροί από ιλαρά!

Πρώτα από όλα, να επισημάνουμε ότι το βασικό είναι ο εμβολιασμός. Δεν υπάρχει καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση ενός μεταδοτικού νοσήματος από την απόκτηση ανοσίας ή μερικής ανοσίας. Από εκεί και πέρα, βοηθά να έχουμε περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, καλύτερη προφύλαξη στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους, ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας και όλα τα υπόλοιπα. Χωρίς έγκαιρο εμβολιασμό, τίποτα δεν από τα υπόλοιπα δεν μας σώζει!

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε αντιγριπικά εμβόλια που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα δεν είναι η περίοδος εμβολιασμού. Πως να το κάνουμε; Η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό ακόμα και τώρα αλλά -δεδομένου ότι χρειάζεται και 15-20 μέρες για την απόκτηση των αναγκαίων αντισωμάτων- είναι κάπως αργά… Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει παραγγείλει ήδη 50.000 εμβόλια τα οποία θα φτάσουν στη χώρα μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Ας δούμε το παράδειγμα των λειτουργών στην Υγεία και των εργαζόμενων γενικά σε δομές Υγείας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2017-2018 η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων στην Υγεία ήταν 24,9% στα νοσοκομεία και 40,2% στα Κέντρα Υγείας. Την περίοδο γρίπης 2016-2017, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 18% για τα νοσοκομεία και 34,6% για τα Κέντρα Υγείας, ενώ το διάστημα 2009-2016, τα ποσοστά κυμαίνονταν από 4,4% μέχρι 13% για τα νοσοκομεία και από 16,8% μέχρι 33% για τα Κέντρα Υγείας. Βασική αιτία για την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη αυτών των επαγγελματιών κατά την ΠΟΕΔΗΝ, είναι το γεγονός τα νοσοκομεία λαμβάνουν αριθμό εμβολίων μόνο για το 25% του προσωπικού τους!

Την ίδια ώρα, τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν με την άκρως μεταδοτική ιλαρά…

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του ΠΟΥ, η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα κρούσματα, καθώς ήταν πέρυσι 8η σε αριθμό περιστατικών (2.193) και έβδομη σε αναλογία κρουσμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, με 197 περιστατικά ιλαράς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων.

Πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, πάνω από το 90% των περιστατικών στην Ευρώπη καταγράφηκαν σε δέκα χώρες, με πρώτη – και με διαφορά – την Ουκρανία (53.218), ενώ ακολούθησαν Σερβία (5.076), Ισραήλ (2.919 – η χώρα περιλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές στατιστικές), Γαλλία (2.913), Ιταλία (2.517), Ρωσία (2.256), Γεωργία (2.203), Ελλάδα (2.193), Αλβανία (1.466) και Ρουμανία (1.087).

Λαμβάνοντας υπόψη τον πληθυσμό, η Ουκρανία είχε επίσης τη μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων ιλαράς με 1.209 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, που αποτελεί αύξηση δεκαπλάσια σε σχέση με το 2017. Η έξαρση αποδίδεται κυρίως στο ότι τα τελευταία χρόνια μειώθηκε δραματικά μόλις στο 31% το ποσοστό εμβολιασμού, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο!



Πηγή