Υπουργείο Μεταφορών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινούν τη συνεργασία ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Μετά τη διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων και τη βεβαίωση των σχετικών προστίμων, η εφορία κάνει ένα βήμα παραπέρα ή, διαφορετικά, αναγκάζει όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ να το πράξουν για να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή στο φύλλο της Παρασκευής 18/1 Οι δύο Αρχές έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από το online ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ αλλά και τα 5 δημόσια αποστέλλουν σε καθημερινή βάση το σύνολο των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει.

Έτσι όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα λάβουν ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο με το οποίο θα καλούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα για τα οχήματα που διατηρούν.

Τα πρόστιμα για το ΚΤΕΟ

ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα αυτοκίνητα και μηχανές στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία, και έπειτα κάθε δύο χρόνια. Εξαίρεση αποτελούν τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο.

Αν ένα όχημα δεν περάσει εντός προθεσμίας το ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 ευρώ.

Τι θα συμβεί με τα ανασφάλιστα

Άμεσα θα ακολουθήσει και η τρίτη διασταύρωση η οποία θα βασιστεί στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.

Σημειώνεται ότι, ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, καταβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc.
  • 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc.
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 cc και άνω.Πηγή