Όσο κι αν προσπάθησες να “κρύψεις” από τα παιδιά σου τον κόσμο του ίντερνετ και των social media, διαπίστωσες πως ήταν απλά ανώφελο, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν στα ξαφνικά στον digital κόσμο, δεδομένου ότι οι ζωές μας πλέον είναι σχεδόν σχεδιασμένες με βάση αυτόν.

Οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους, έχοντας έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στο να τα εκπαιδεύσουν, ώστε να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους ενάντια στους κινδύνους. Αλλά, όλα ξεκινούν από τη σχέση που έχεις χτίσει με το παιδί σου και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη σχέση σας.

1. Να συζητάτε ανοιχτά και η σχέση σας να διέπεται από εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με έρευνες, η υποστήριξη και η άνευ όρων αγάπη αποτελούν βασικά συστατικά της ανάπτυξης της ανθεκτικότητας.

2. Θυμήσου πως πριν από την πράξη, υπάρχει η θεωρία. Οπότε, βεβαιώσου πως το παιδί σου έχει μία βασική γνώση πάνω στα ψηφιακά μέσα, είτε είναι πρωτοβουλία του σχολείου ή δική σου.

3. Όπως προαναφέρθηκε το να προσπαθήσεις να κρύψεις από το παιδί σου κάτι που είναι τόσο διαδεδομένο, είναι απλά ανώφελο. Παράλληλα, με το να του το απαγορεύεις, κινδυνεύεις στο να εισέρχεται στον ψηφιακό κόσμο χωρίς επίβλεψη και χωρίς τη σωστή προετοιμασία για να αντιμετωπίσει τα τυχόν προβλήματα.

4. Προσπάθησε να αποφύγεις να παρέμβεις σε καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν και στον πραγματικό κόσμο και ιδιαίτερα σε κοινωνικό επίπεδο. Προσπάθησε να ακούσεις το πρόβλημα του παιδιού σου, χωρίς να το κρίνεις και βοήθησέ το να εκφράσει τα συναισθήματά του και τις λύσεις που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

5. Παράλληλα, έλεγξε τη δική σου συμπεριφορά, καθώς χωρίς να το καταλαβαίνεις, μπορείς να τρομοκρατείς το παιδί σου. Στην ουσία δεν θες να του μεταφέρεις τη δική σου ανησυχία, ούτε να του δείξεις ότι δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Το χειρότερο σενάριο απ’όλα είναι το παιδί να κρύβει τη δραστηριότητα, καθώς θα φοβάται τη δική σου αντίδραση.

6. Προκειμένου να εμφυσήσεις στο παιδί σου την έννοια της ανθεκτικότητας και να του εμπνεύσεις με δημιουργικό τρόπο το πώς να ξεπερνά τις προκλήσεις, μπορείς να καταφύγεις στις παιδικές ταινίες που ανήκουν σε εκείνες με θετικό πρόσημο και στοχεύουν να εμπνεύσουν τα παιδιά να έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.



Πηγή