Στο πλαίσιο αυτό, ο Παναθηναϊκός με επιστολή που έστειλε προς την ΕΟΚ, την ΟΔΚΕ και τον ΕΣΑΚΕ, ζήτησε ξανά να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες για την εισαγωγή του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας στο μπάσκετ, όπως ορίζει ο νόμος. Μάλιστα, στην επιστολή τους οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης αναφέρουν και τις συγκεκριμένες παραγράφους του νόμου.

Αναλυτικά η επιστολή της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

Αξιότιμοι Κύριοι,

Όπως καλώς γνωρίζετε, σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 48 του ν. 2725/1999, τόσο για την εισαγωγή του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας όσο και για την κατάρτιση του σχετικού κανονισμού που θα ρυθμίσει τα κάθε είδους θέματα που θα την αφορούν, απαιτείται απόφαση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (Ε.Ο.Κ.), ύστερα από γνώμη της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος (Ο.Δ.Κ.Ε.) και του Ελληνικού Συνδέσμου Ανώνυμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών (Ε.Σ.Α.Κ.Ε.). Ειδικότερα:

Α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 47 του Ν. 2725/1999 ορίζει ότι «Με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου και της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών, εισάγεται σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας για τις ανάγκες των αγώνων εθνικών πρωταθλημάτων επαγγελματικού χαρακτήρα»

Β) Η παράγραφος 1 του άρθρου 48 του Ν. 2725/1999 ορίζει ότι « Με απόφαση του Δ.Σ. της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας, ύστερα από γνώμη της οικείας ομοσπονδίας διαιτητών και του οικείου επαγγελματικού συνδέσμου των αθλητικών ανωνύμων εταιρειών, καταρτίζεται ειδικός κανονισμός ο οποίος ρυθμίζει τα κάθε είδους θέματα που αφορούν την Επαγγελματική διαιτησία.»

Είναι αναντίρρητο γεγονός ότι η επαγγελματική καλαθοσφαίριση προχωράει προς το μέλλον με ταχύτατα βήματα, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την αύξηση του ενδιαφέροντος των φιλάθλων (προσέλευση στα γήπεδα, θεαματικότητα των τηλεοπτικά μεταδιδόμενων αγώνων, περιεχόμενο αποκλειστικά αφιερωμένο στο μπάσκετ σε πλήθος ιστότοπων, εκπομπών, μέσων κοινωνικής δικτύωσης), την εμπορική ανάπτυξη του προϊόντος μέσω της ολοένα αυξανόμενης εισροής χορηγικών κεφαλαίων και επενδύσεων, τη βελτίωση των γηπέδων και την επιστροφή στο υψηλό επίπεδο ιστορικών ομάδων. Ένας από τους ελάχιστους παράγοντες της ελληνικής καλαθοσφαίρισης που αδυνατεί να ακολουθήσει την ανωτέρω πρόοδο δείχνει να είναι η ελληνική διαιτησία για την οποία το σύνολο των ανωτέρω φορέων, καθώς και οι Κ.Α.Ε. – μέλη του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. έχουν αναγνωρίσει – είτε δημόσια είτε ιδιωτικά – ότι ταλανίζεται από πλήθος παθογενειών που χρήζουν διόρθωσης, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει στο υψηλότερο επίπεδο.

Μεταξύ πολλών άλλων, αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα, τα οποία ήδη γνωρίζετε. Όλο και λιγότεροι νέοι διαιτητές μπαίνουν στον χώρο, καθώς αδυνατούν να βιοποριστούν από τη διαιτησία και οφείλουν να έχουν έτερη βασική απασχόληση, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αφοσιωθούν στη διαιτησία και να αφιερώσουν χρόνο στη διαρκή επιμόρφωση και εκγύμνασή τους. Ως αποτέλεσμα, η απόδοσή τους κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα διαρκή παράπονα εκ μέρους όλων των ομάδων όσο και από την σχεδόν πλήρη απουσία Ελλήνων διαιτητών από τις διεθνείς διοργανώσεις Εθνικών ομάδων και συλλόγων (μόλις ένας στο Ευρωμπάσκετ 2022 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, κανένας στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, κανένας στα Final4 της Euroleague και του FIBA Champions League τα τελευταία χρόνια). Πλέον των ανωτέρω, η απουσία ικανού αριθμού κατάλληλων και έμπειρων διαιτητών αναγκάζει την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αφενός να ορίζει διαιτητές από την ίδια περιορισμένη δεξαμενή, αφετέρου να παρατείνει ετησίως τα νόμιμα όρια ηλικίας, προκειμένου να τους κρατήσει εν ενεργεία, καθώς πολλοί εξ αυτών τα έχουν ξεπεράσει. Τέλος, η ίδια η λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας πάσχει, καθώς – πέραν των προαναφερθέντων – ο σχετικός κανονισμός της επιτρέπει να επιλέγει το σύστημα ορισμού (άλλοτε κλήρωση, άλλοτε απευθείας ορισμός, κλπ) κατά την ανέλεγκτη κρίση της χωρίς στέρεα κριτήρια και εκ των προτέρων ρητές προϋποθέσεις.

Όλοι οι φορείς οφείλουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε από την αναγνώριση του προβλήματος στην επίλυσή του. Ο μόνος δρόμος, για να πετύχουμε τον στόχο αυτόν, είναι η εισαγωγή του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας και η λειτουργία αυτής υπό καθεστώς πλήρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας. Το σύστημα επαγγελματικής διαιτησίας θα οδηγήσει σε βελτίωση της απόδοσης των διαιτητών μέσω της εισαγωγής συστημάτων συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης – καθώς οι διαιτητές θα αφιερώσουν το μέγιστο της απασχόλησής τους στη διαιτησία και δεν θα αναγκάζονται να την ασκούν συμπληρωματικά του επαγγέλματος από το οποίο τώρα βιοπορίζονται – καθώς και σε αύξηση των αμοιβών τους. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός διαφανούς και σταθερού συστήματος αξιολόγησης και ορισμού των διαιτητών, θα συμβάλλουν στην αντικειμενικότητα και αξιοπιστία του πρωταθλήματος, θα μειώσουν την αβεβαιότητα και την αρνητική διάθεση ομάδων και φιλάθλων και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω αναβάθμιση και ανάπτυξη του προϊόντος της επαγγελματικής καλαθοσφαίρισης. Ένα επαγγελματικό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματικές ομάδες και επαγγελματίες αθλητές, οφείλει να έχει και επαγγελματίες διαιτητές. Η επιτυχία του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας είναι αδιαμφισβήτητη, όπως αποδείχτηκε από τα παραδείγματα των προηγμένων πρωταθλημάτων καλαθοσφαίρισης άλλων χώρων (Ισπανία, Ευρωλίγκα, κλπ) και του εγχώριου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, τα οποία το υιοθέτησαν.

Για τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε να προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την επίλυση αυτού του τόσο σύνθετου και ταλαιπωρημένου ζητήματος και να εκκινήσετε άμεσα τη σχετική διαδικασία για την εισαγωγή του συστήματος επαγγελματικής διαιτησίας στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, όπως ο νόμος ορίζει.

Όπως πάντα, η ΚΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια που είναι προς όφελος του αθλήματος που αγαπάμε και υπηρετούμε.//ΔΜ



ertsports.gr