Με τις θερμοκρασίες να σπάνε διαδοχικά ρεκόρ και τον χειμώνα… να μην έχει έρθει ποτέ, τα προμηνύματα για το προσεχές καλοκαίρι είναι πιο δυσοίωνα από ποτέ.

Ο υδράργυρος και τον Μάΐο «χτυπάει» κόκκινο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές της Κρήτης, όπως στη Γόρτυνα και την Πλώρα Ηρακλείου το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 36 βαθμούς και το προσέγγισε σε Λίνδο, Σκάλα Μεσσηνίας και Κυπαρισσία.

«Φαίνεται λοιπόν ότι το καλοκαίρι που έρχεται υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να είναι θερμό όπως και τα επόμενα καλοκαίρια όλα τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος του MEGA.

Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων, σύμφωνα με τις οποίες το καλοκαίρι μπορεί να σημειωθούν θερμοκρασίες έως και 2,5 βαθμούς παραπάνω από τις συνηθισμένες.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου επεσήμανε:
«Περιμένουμε το επόμενο τρίμηνο Ιουνίου, Ιουλίου Αυγούστου να είναι αρκετά θερμότερο από το κανονικό. Όπως συνέβη και στο προηγούμενα χρόνια».

Οι ειδικοί, μάλιστα, περιμένουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι το θερμότερο των τελευταίων ετών, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν και εκείνες της χρονιάς-ρεκόρ του 2022.

«Η Μεσόγειος θερμαίνεται γρήγορα, έχουμε δει αρκετά μεγάλες αποκλείσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και μια συνολική άνοδο της θερμοκρασίας τα τελευταία 30 χρόνια που είναι περίπου 1,5 βαθμό», πρόσθεσε ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με την ανομβρία που προηγήθηκε και κατ’ επέκταση την έντονη ξηρασία, αυξάνουν τον κίνδυνο για μεγάλες πυρκαγιές.

«Το ότι προηγήθηκε ένας σχετικά άνυδρος χειμώνας θα πρέπει να μας προβληματίζει, διότι η καύσιμη ύλη έχει πάρα πολύ χαμηλή υγρασία στα βουνά. Άρα λοιπόν η πιθανότητα να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά είναι πάρα πολύ αυξημένη σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Αν και είναι νωρίς για τους ειδικούς να προβλέψουν με ακρίβεια τις θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως φέτος οι ημέρες του καύσωνα θα είναι περισσότερες από ποτέ.megatv.com