Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 40°C σε:

– Θεσσαλία

– Φθιώτιδα

– Βοιωτία

– Εύβοια

– Αττική

– Αργολίδα

– Λακωνία

– Μεσσηνία

– Κρήτη

– Ρόδο

Η Αττική είναι από τις περιοχές που θα βρίσκονται στο «κόκκινο», αφού σήμερα το θερμομετρο θα δείξει τοπικά έως και 40°C. Την Τετάρτη και την Πέμπτη, η θερμοκρασία θα ανέβει περαιτέρω, πλησιάζοντας τους 43 βαθμούς.

Από την Παρασκευή και έπειτα, αναμένεται υποχώρηση του καύσωνα. Συγκεκριμένα:

Παρασκευή: Πτώση στα δυτικά, κεντρικά, βόρεια και καταιγίδες στα βόρεια

Σάββατο: Κανονικές θερμοκρασίες για την εποχή και ενίσχυση ανέμων 6-7 bf

Οδηγίες προφύλαξης

Σε αυτό το πλαίσιο των ακραία υψηλών θερμοκρασιών πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκδόθηκαν οδηγίες προστασίας για τους πολίτες. Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αναμένεται να εφαρμοστεί τηλεργασία από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, και για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης.

Μειωμένο ωράριο εργασίας θα έχουν οι δήμοι: Μαρκόπουλου, Τρικκαίων, Μετεώρων, Τυρνάβου, Λιβαδειάς, Λαμιέων, Θηβαίων, Ορχομενού, Διστόμου, Αράχοβας, Αντίκυρας, Ερέτριας, Επιδαύρου

Την ίδια ώρα, λόγω της αναμενόμενης επέλασης του κύματος καύσωνα, έχουν ληφθεί αποφάσεις, σε ορισμένες περιοχές, για κλείσιμο σχολείων (Χαλκιδαίων, Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, Κορινθίας, Μεσσαπίων). Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε εγκύκλιο συστήνοντας μέτρα προστασίας για τους μαθητές αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων.

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες δημιουργούνται συνθήκες που δεν είναι ανεκτές, από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακόμη, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Να αποφεύγουν οποιαδήποτε μορφή άσκησης και σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους (πάρκα κ.τ.λ.), όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και της νύχτας, εάν η ελάχιστη θερμοκρασία, δεν πέσει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου.

– Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

– Παραμονή σε σκιά δροσερούς χώρους

– Καπέλο, σκουρόχρωμα γυαλιά, ανοιχτόχρωμα και βαμβακερά ενδύματα

– Αποφυγή σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας

– Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών

– Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών, αλκοόλ

– Συχνά δροσερά ντουζ, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων

Όπως είναι φυσικό, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς στις παραλίες για ανάσες δροσιάς δίπλα στο κύμα.megatv.com