Πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια

Οι εκπρόσωποι των κομματικών παρατάξεων αρχικά σχολίασαν την ακρίβεια.

Άκης Σκέρτσος: « Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη»

Ο Άκης Σκέρτσος, υπουργός Επικρατείας, ανέφερε: «Δικαίως η ακρίβεια απασχολεί όλη την κοινωνία, γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν εισαγόμενο πληθωρισμό που έχει επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Η Ελλάδα αυτή την στιγμή έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αυτό που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι η ακρίβεια να αντιμετωπίζεται με την δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο ή τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από όλη την Ευρώπη. Αυτά έχουν επιτευχθεί χάριν στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων, μειώθηκαν 50 φόροι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά τις εξωγενείς μεγάλες κρίσεις. Έχει μειωθεί η ανεργία, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, προφανώς όμως είναι ακόμα δύσκολα τα πράγματα. Χρειάζεται να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο».

Ερωτηθείς ο κ. Σκέρτσος για μία πιθανή μετεκλογική συνεργασία με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Ο πρωθυπουργός χθες είπε κάτι πολύ σαφές, είπε «θα σεβαστούμε απολύτως τις συνταγματικές επιταγές», αλλά από εκεί και πέρα αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι ότι η χώρα αυτή την πολλή κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με ένα ανοιχτό πνεύμα συνεργασιών».

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Υπάρχει μία κατάρρευση των εισοδημάτων, η χώρας μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αγοραστική της δύναμη»

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ακρίβεια: «Αυτή την στιγμή η πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας βιώνει μία μεγάλη κρίση της αγοραστικής της δύναμης. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία κατάρρευση των εισοδημάτων, η χώρας μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αγοραστική της δύναμη, μόνο η Βουλγαρία και η Σλοβακία είναι χειρότερα. Η κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη, γιατί έχει πάρει μία σειρά από πολιτικές αποφάσεις που έρχονται να ανατροφοδοτήσουν την κρίση. Δηλαδή δεν επεμβαίνει διαρθρωτικά στην αγορά της ενέργειας, στην πραγματικότητα έχει επιλέξει να επιδοτεί την αισχροκέρδια της ενέργειας, δεν κάνει οποιαδήποτε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο μισθός, στην πραγματικότητα μετά το πρώτο δεκαήμερο η δεκαπενθήμερο δεν φθάνει, όπως δεν φθάνει και η σύνταξη. Απέναντι σε όλα αυτά έχουμε μία κυβέρνηση που έχει καταλύσεις τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Και ο κ. Σταϊκούρας με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια ”άδειασε” όλο τον κυβερνητικό αφήγημα, λέγοντας ότι η ακρίβεια όχι μόνο ότι υπάρχει, αλλά θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Ο μόνος τρόπος είναι να στηριχθούν τα εισοδήματα και να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά».

Λιάνα Κανέλλη: «Το παραμύθι είναι καλό πράγμα, η παραμύθα είναι κακό»

Ενώ, η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής ΚΚΕ, ανέλυσε τις θέσεις του κόμματός της για την ακρίβεια: «Η αγοραστική δύναμη του μισθού του Έλληνα πολίτη είναι στα επίπεδα του 2011 κι έχουμε 2023. Οι Τράπεζες έχουν σωθεί τρεις φορές και οι συντάξεις έχουν κοπεί δεκατρείς και δεκατέσσερις φορές. Έχουμε ακούσει για μία ανάπτυξη που δεν αφορά την πλειονότητα του ελληνικού λαού με μαθητική ακρίβεια. Σκεφτείτε πόσο κόσμος έχει εγκαταλείψει την κτηνοτροφία ή την αγροτική παραγωγή ακριβώς εξαιτίας της ακρίβειας των πρώτων υλών. Εμείς έχουμε κατεβάσει τουλάχιστον εκατό νομοσχέδια για περικοπή του 24% του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και σε βασικά σχολικά είδη κι έχουν πει ”όχι”, τώρα όμως έρχονται και τα τάζουν. Το ένα κόμμα μας έβαλε στο χρηματιστήριο της ενέργειας και το άλλο συνέχισε στο χρηματιστήριο της ενέργειας».

Χαρακτηριστικά σχολίασε η κα. Κανέλλη: «Το παραμύθι είναι καλό πράγμα, η παραμύθα είναι κακό».

Από την άλλη, απάντησε ο Άκης Σκέρτσος «στα λόγια όλοι μπορούμε να λέμε πολλά» και συνέχισε «για να ξεφύγουμε από την κομμουνιστική μεταφυσική και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, κι επειδή μπορεί ο καθένας να υποστηρίζει οτιδήποτε θέλει στα λόγια, στην πράξη η Ελλάδα ως προς τον κατώτατο μισθό, χάριν στην οικονομική πολιτική βρίσκεται περίπου στο μέσο της Ευρώπης ως προς της δύναμης της αγοραστικής αξίας, άρα η Ελλάδα συγκλίνει με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Στα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Σκέρτσος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Τα ευρωπαϊκά στοιχεία, βάσει των ευρωπαϊκών συνδικάτων, είναι ότι στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα έχουν χαθεί την προηγούμενη χρονιά δύο μισθοί μόνο για το κόστος της ενέργειας».

Θωρακίζεται το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη

Στην Βουλή βρίσκεται η νέα τροπολογία της κυβέρνησης που έχει ως στόχο να κλείσει ερμητικά την πόρτα στο εθνικιστικό κόμμα Κασιδιάρη και να αποκλειστεί η συμμετοχή του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η νέα τροπολογία αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Μεγάλη Τρίτη.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: «Η τροπολογία αυτή είναι μία συνταγματική ακροβασία»

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με αυτή την τροπολογία και ερωτώμενη αν το κόμμα της θα την ψηφίσει απάντησε: «Δυστυχώς, για την Δημοκρατία επιβεβαιώνεται η κριτική που είχαμε ασκήσει τον Φεβρουάριο στην τροπολογία που είχε φέρει τότε ο κ. Βορίδης. τότε είχαμε πει ότι είναι μία τυχοδιωκτική προσέγγιση που δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είχαμε αντιπροτείνει μία πρόταση που είχε βασιστεί την άποψη Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η οποία στην ουσία θα είχε λύσει το ζήτημα. Η τροπολογία αυτή είναι μία συνταγματική ακροβασία».

Λιάνα Κανέλλη: «Έχουμε τους Έλληνες να είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μετατραπούν από Έλληνες σε ”Έλληνες του Κασιδιάρη”»

Η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής ΚΚΕ, σχολίασε για το κόμμα Κασιδιάρη: «Έχει οκτώ χρόνια η δίκη, αν είχε ολοκληρωθεί – κι όφειλε να ολοκληρωθεί – δεν θα συζητάγαμε ούτε για τροπολογία, ούτε για πρόχειρα. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν έβρισκε αίθουσα για να γίνει η δίκη, από την άλλη η Ν.Δ. ψάχνει αν θα διαγράψει η όχι ο δικηγορικός σύλλογος τον πατέρα Πλεύρη που χαιρετάει με ναζιστικό τρόπο μέσα στο δικαστήριο. Έχουμε τους Έλληνες να είναι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μετατραπούν από Έλληνες σε ”Έλληνες του Κασιδιάρη”».

Καταλήγοντας ο Άκης Σκέρτσος ανέφερε για το εν λόγω ζήτημα: «Αυτό που θα κριθεί είναι η πολιτική εντιμότητα των κομμάτων».



Πηγή