Προεόρτια του χρηματιστηριακού μπουμ του ’99 θυμίζει το ΧΑ, καθώς συνεχίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς οι εισροές κεφαλαίων και η φρενίτιδα αγορών εκτοξεύει τον ημερήσιο τζίρο στα ύψη, ενώ μετοχές και δείκτες “απογειώνονται” έχοντας ήδη καταγράψει ιλιγγιώδη κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα.

Διεθνή χαρτοφυλάκια επενδυτικού ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εγχώριοι επενδυτές-αποταμιευτές σπεύδουν να “κλείσουν θέσεις στο τραίνο” της μεγάλης ανόδου, που θα κάνει να φαίνονται μηδαμινές οι μέχρι τώρα εντυπωσιακές αποδόσεις. Ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει και τα διαθέσιμα μετατρέπονται σε ελληνικά “χαρτιά” όλων των κλάδων – με σαφή προτίμηση στα τραπεζικά και τα ενεργειακά.

 Πραγματική έκρηξη τζίρου σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση, κατά την οποία άλλαξαν χέρια μετοχές συνολικής αξίας 377,3(!) εκατομμυρίων ευρώ – τζίρος πολλαπλάσιος του μέσου ημερήσιου όρου τελευταίου εξαμήνου. Ο ποταμός φρέσκου χρήματος και η υπερβάλλουσα ζήτηση έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά, ανανεώνοντας την ανοδική δυναμική.

Μεγάλο μέρος του τζίρου οφείλεται βέβαια σε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων και σε εισροές συνδεόμενες με την αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI, στον οποίο από αύριο θα συμμετέχει η μετοχή της Motor Oil, ενώ συνολικά το ελληνικό χρηματιστήριο θα έχει μεγαλύτερη στάθμιση.

 Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνον στη μετοχή της Motor Oil έγιναν συναλλαγές 158,1 εκατ. ευρώ!

Μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις τοποθετήσεις και ενισχύουν τις θέσεις τους,  προσβλέποντας σε περαιτέρω σημαντική άνοδο μετά από μία αναπόφευκτη – πρόσκαιρη ή μεγαλύτερης διάρκειας – διόρθωση. Η κλιμακούμενη όξυνση του πολιτικού κλίματος και οι επερχόμενες εκλογές, δεν φαίνεται να προβληματίζουν ιδιαίτερα την αγορά, που έχει ενσωματώσει στις αποτιμήσεις  το εκλογικό ρίσκο, εστιάζοντας παράλληλα στα οικονομικά στοιχεία, στις επιχειρηματικές εξελίξεις και στις προοπτικές κερδοφορίας των εισηγμένων εταρειών.

Προσδοκίες καλλιεργούνται και για τις νέες αξιολογήσεις από διεθνείς οίκους, με πρώτη της Scope Rating στις 3 Μαρτίου, που αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα αναβάθμιση που δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ανοδική τάση θα διατηρηθεί, αλλά η μεταβλητότητα θα αυξάνεται όσο ο ΓΔ κινείται μεταξύ 1.100-1.130 μονάδων, διαμορφώνοντας νέες στηρίξεις και επίπεδα ισορροπίας. Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη αποτελούν βέβαια ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις, που θα προκαλέσουν πιέσεις και – τουλάχιστον ενδοσυνεδριακές- διορθώσεις.

Μετοχές και δείκτες

Σήμερα οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε θετικό έδαφος από το ξεκίνημα της συνεδρίασης και κερδίζοντας σταδιακά έδαφος έκλεισαν στα απόλυτα υψηλά ημέρας

Ο Γενικός Δείκτης “έγραψε” χαμηλό +0,05% στις 1.113,92 μονάδες και τερμάτισε στις 1.113,92 με άνοδο 1,43%. Σε μηνιαία βάση κερδίζει πάνω από 10%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε +1,65% στις 2.751,67 μονάδες. Κατά 0,51% ενισχύθηκε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε αρχικά στο κόκκινο, υποχωρώντας έως -0,41%. Στη συνέχεια ανέκαμψε και έκλεισε με άνοδο 3,13%

 Στις πρώτες θέσεις Eurobank +3,7% και Alpha +3,5%. Ακολούθησαν Τρ. Ελλάδος +13,2%, Εθνική +2,7%, Πειραιώς +2%. Στο κόκκινο η Attica Bank -11,3%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 Ελλάκτωρ +5,7%,  Motor Oil +5,2%, Σαράντης +4,1%, Quest και Μυτιληναίος +2,1%, Τιτάν και ΤΕΝΕΡΓΑ 2%,  Autohellas και Lamda +1,8%.

Με απώλειες Jumbo -2% ΕΥΔΑΠ -1,5%, ΕλβαλΧαλκόρ -1%, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ -0,5%..



sofokleousin.gr