Τη μία στιγμή χαίρεται με την πρωτιά που κατάφερε ή επειδή είχε εξαιρετική επίδοση και την επόμενη κλαίει και υποφέρει επειδή δεν είχε μία καλή αθλητική ημέρα. Το καλό με αυτό είναι ότι έτσι βιώνει όλη την γκάμα των συναισθημάτων μέσα σε ένα κατάλληλο και δομημένο περιβάλλον. Επίσης, με το να είναι μέλος μίας ομάδας, μαθαίνει πώς να συνεργάζεται και να αντιμετωπίζει πιθανούς τραυματισμούς. Αλλά σιγά σιγά μαθαίνει ότι η επιτυχία δεν εξαρτάται τόσο από το αποτέλεσμα όσο από την όρεξη και την προσπάθεια που δείχνει.

Ενθαρρύνετε το παιδί στη θετική αντιμετώπιση του αθλήματος. Εφόσον εσείς είστε το μεγαλύτερο πρότυπο του παιδιού, προσέξτε τα σχόλια που κάνετε. Οφείλετε να το ενθαρρύνετε και να χαίρεστε και να μιλάτε για τους αθλητές που είναι καλοί αλλά δεν σημαίνει ότι βγαίνουν απαραίτητα πρώτοι. Όταν γυρνάει σπίτι, μην το ρωτάτε αν κέρδισε αλλά αν πέρασε καλά.

Όσο μεγαλώνει και βλέπετε ότι δεν χαίρεται πια το ίδιο με το άθλημα που έχει επιλέξει, μπορεί να στραφεί σε κάποιο άλλο και να βρει αυτό που του ταιριάζει σε αυτήν τη φάση. Αν θέλει να σταματήσει εντελώς, θα βρείτε την απάντηση στα παρακάτω συνηθισμένα αίτια: χάνει συχνά, δεν είναι τόσο καλός/ή όσο θα ήθελε, βαριέται και δεν συμπαθεί τον προπονητή. Ανακαλύψτε την αιτία και συζητήστε το μαζί του ώστε να το επιβεβαιώσετε αλλά και για να βρείτε μαζί την ιδανική εναλλακτική για το παιδί.



Πηγή