Βγαίνετε για λίγο περπάτημα στη γειτονιά μετά το δείπνο και αισθάνεστε μια οδυνηρή αίσθηση στο κέντρο του στήθους σας. Είναι, άραγε, η καούρα που σας πιάνει καμιά φορά, ή μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό;

Η καούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που συχνά ονομάζεται παλινδρόμηση οξέος. Το οξύ από το στομάχι ανεβαίνει προς τα πάνω στον οισοφάγο, προκαλώντας ένα οδυνηρό κάψιμο ακριβώς πίσω από το στέρνο. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι συχνά συγχέεται με καρδιακή προσβολή.

Ο πόνος στο στήθος που προκαλείται από ανεπαρκή ροή αίματος στην καρδιά (στηθάγχη), ή από έμφραγμα περιγράφεται συχνά ως ένα αίσθημα σφιξίματος, συστολής ή πίεσης, παρά ως αίσθημα καύσου. Η ανησυχία πολλών για το αν αυτό που νιώθουν είναι καούρα ή καρδιακή προσβολή έγκειται στο γεγονός ότι δεν είναι πάντα εύκολο να διακρίνεις τη διαφορά.

“Η ενόχληση στο στήθος που προκαλείται από σωματική δραστηριότητα είναι πιο πιθανό να είναι πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά”, λέει η δρ. Michelle O’Donoghue, ειδικός καρδιαγγειακών παθήσεων στο νοσοκομείο Brigham and Women’s που συνδέεται με το Χάρβαρντ. Αλλά μπορεί επίσης να έχετε στηθάγχη, η οποία δεν σχετίζεται με την σωματική δραστηριότητα, σημειώνει.

Εάν έχετε συμπτώματα για τα οποία δεν είστε σίγουροι, επισκεφτείτε έναν γιατρό. Και καλέστε το 166 εάν:

  • αισθάνεστε σφίξιμο στο στήθος
  • έχετε δυσκολία στην αναπνοή
  • ιδρώνετε
  • χλωμιάζετε
  • έχετε μεγάλη αδυναμία

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και οι καρδιακές παθήσεις είναι και δύο κοινές καταστάσεις και πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη, ή τη θεραπεία και των δύο παθήσεων.

Καούρα ή έμφραγμα; Τα συμπτώματα για την κάθε περίπτωση

Τα συμπτώματα της καούρας μπορεί να μιμούνται εκείνα της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής (ή το αντίστροφο). Εάν δεν είστε σίγουροι, μη διστάσετε να πάτε στα Επείγοντα νοσοκομείου για αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Συνήθη συμπτώματα

Στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή

Σφίξιμο, πίεση, συμπίεση, “σουβλιές” ή θαμπός πόνος στο στήθος, πιο συχνά στο κέντρο του θώρακα

  • Πόνος που εξαπλώνεται στους ώμους, τον λαιμό, ή τα χέρια
  • Ακανόνιστος, ή γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Κρύος ιδρώτας, ή νωπό δέρμα
  • Ζαλάδα, αδυναμία, ή ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ναυτία, δυσπεψία και μερικές φορές έμετος
  • Εμφάνιση συμπτωμάτων μετά από σωματική καταπόνηση, ή ακραίο στρες

Καούρα (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση)

  • Καυστικός πόνος στο στήθος που ξεκινά από το στέρνο
  • Πόνος που “κινείται προς τα πάνω” προς τον λαιμό σας, αλλά συνήθως δεν ακτινοβολεί στους ώμους, τον σβέρκο, ή τα χέρια σας
  • Αίσθηση ότι το φαγητό επιστρέφει στο στόμα σας
  • Πικρή, ή όξινη γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού σας
  • Πόνος που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε, ή σκύβετε
  • Εμφάνιση συμπτωμάτων μετά από ένα μεγάλο, ή πικάντικο γεύμα

Αποφυγή θρόμβων

Πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν καθημερινά, χαμηλή δόση ασπιρίνης για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών, η οποία λειτουργεί μειώνοντας τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Οι γιατροί συνταγογραφούν κλοπιδογρέλη (clopidogrel, ένα ισχυρό φάρμακο πρόληψης θρομβώσεων) με ασπιρίνη, κυρίως για άτομα που έχουν στεντ, τους μικροσκοπικούς μεταλλικούς σωλήνες πλέγματος που τοποθετούνται σε φραγμένα αιμοφόρα αγγεία για τη βελτίωση της ροής του αίματος. Αλλά υπάρχει ένα μειονέκτημα. “Η ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας από το στομάχι και τα έντερα, τόσο ερεθίζοντας άμεσα το βλεννογόνο του στομάχου όσο και κάνοντας τις υπάρχουσες περιοχές ερεθισμού πιο επιρρεπείς σε αιμορραγία”, λέει η δρ. O’Donoghue. Η λήψη κλοπιδογρέλης με ασπιρίνη μπορεί να αυξήσει περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.

Πρόληψη αιμορραγίας

Τα άτομα με καούρα συχνά λαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs). Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η ομεπραζόλη (omeprazole) και συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως η παντοπραζόλη (pantoprazole). Αυτά τα φάρμακα μειώνουν την απελευθέρωση οξέος από το βλεννογόνο του στομάχου. Εκτός από την πρόκληση καούρας, το υπερβολικό οξύ του στομάχου μπορεί επίσης να προκαλέσει αιμορραγικές πληγές (έλκη) στο στομάχι. Αυτά, επίσης, αντιμετωπίζονται με PPIs, μεταξύ άλλων φαρμάκων.

Χάρη σε αυτά τα προστατευτικά αποτελέσματα για το στομάχι, οι γιατροί μερικές φορές συνταγογραφούν PPIs για άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, ακόμα κι αν δεν έχουν καούρα.

“Συνήθως συνιστώ PPIs για άτομα που παίρνουν μακροχρόνια ασπιρίνη, ή κλοπιδογρέλη, εάν είχαν ποτέ αιμορραγικό έλκος στομάχου, ή αν διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ένα”, λέει η δρ. O’Donoghue. Παράγοντες που μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητές σας περιλαμβάνουν μια λοίμωξη από το ελικοβακτήριο του πυλωρού και τη συνήθη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) όπως η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη.

Ανησυχείτε για την κλοπιδογρέλη;

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ένα πιθανό πρόβλημα με την λήψη τόσο ενός PPI όσο και της κλοπιδογρέλης. Δύο δημοφιλείς PPIs, η ομεπραζόλη και η εσομεπραζόλη (esomeprazole), αναστέλλουν ένα ηπατικό ένζυμο που βοηθά στην μετατροπή της κλοπιδογρέλης στη δραστική της μορφή. Θεωρητικά, αυτό θα μπορούσε να καταστήσει την κλοπιδογρέλη λιγότερο αποτελεσματική για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και του εγκεφαλικών επεισοδίων. Όμως μεγάλες κλινικές μελέτες δεν έχουν αποκαλύψει σημαντικές διαφορές. Ωστόσο, οποιοσδήποτε με συνεχείς ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή αλληλεπίδραση θα μπορούσε να πάρει διαφορετικό PPI, όπως η παντοπραζόλη, η οποία δεν επηρεάζει το ηπατικό ένζυμο.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά πρέπει να τα συζητάτε πάντοτε με τον γιατρό σας και να μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα. Εκείνος γνωρίζει ακριβώς την περίπτωσή σας και τι πρέπει να κάνετε.

φωτό: iStock



agrinio24.gr