Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επίσης, και η αντικατάσταση του αβοκάντο με ορισμένες τροφές που περιέχουν λίπη, όπως βούτυρο, τυριά και επεξεργασμένα κρέατα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.
Πώς το αβοκάντο βοηθάει την καρδιά και όχι μόνο
Τα αβοκάντο περιέχουν διαιτητικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά (ιδιαίτερα μονοακόρεστα, υγιεινά λιπαρά) και άλλα ευνοϊκά συστατικά, που έχουν συσχετιστεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι το αβοκάντο έχει θετικό αντίκτυπο σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη, τέτοιας έκτασης και τύπου μελέτη που υποστηρίζει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αβοκάντο και των χαμηλότερων καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τι λένε οι ερευνητές
“Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών φυτικής προέλευσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και είναι ένα σημαντικό συστατικό για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η δρ. Lorena S. Pacheco, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Harvard.
Πώς έγινε η έρευνα
Για 30 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 68.780 συμμετέχουσες (30-55 ετών) από την μελέτη Nurses’ Health Study και περισσότερους από 41.700 συμμετέχοντες (40-75 ετών) από άλλη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Όλα τα άτομα στην μελέτη δεν είχαν προσωπικό ιστορικό καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές κατέγραψαν 9.185 συμβάντα στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 ετών παρακολούθησης.
Αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια. Υπολόγισαν την πρόσληψη αβοκάντο από ένα ερωτηματολόγιο για την ποσότητα και τη συχνότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Μία μερίδα ισοδυναμούσε με μισό αβοκάντο, ή μισό φλιτζάνι αβοκάντο.
Η ανάλυση ανέδειξε τα εξής:
- Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ή έτρωγαν σπάνια αβοκάντο.
- Η αντικατάσταση μισής μερίδας καθημερινά μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού, ή επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
- Η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν έδειξε επιπλέον όφελος.
- Δεν σημειώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και την ποσότητα αβοκάντο που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.
Η πρόταση για “αντικατάσταση ορισμένων αλειμμάτων και τροφών με κορεσμένα λιπαρά, (όπως το τυρί) και των επεξεργασμένων κρεάτων, με αβοκάντο είναι κάτι που μπορούν να προτείνουν γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, όταν συναντώνται με ασθενείς”, είπε η δρ. Pacheco.
Διατροφή και καρδιά
Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την επιλογή της μεσογειακής διατροφής, που επικεντρώνεται σε:
- φρούτα
- λαχανικά
- δημητριακά
- όσπρια
- ψάρια
- ελαιόλαδο
«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς Αμερικανούς να επιτύχουν και να τηρήσουν πρότυπα υγιεινής διατροφής», δήλωσε η δρ. Cheryl Anderson, πρόεδρος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Επιδημιολογία και την Πρόληψη.
“Αν και κανένα τρόφιμο δεν είναι από μόνο του λύση για μια υγιεινή διατροφή, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το αβοκάντο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο γιατί είναι ένα τρόφιμο που είναι δημοφιλές, προσβάσιμο, επιθυμητό και εύκολο να συμπεριληφθεί στα γεύματα που καταναλώνονται στο σπίτι και στα εστιατόρια”, πρόσθεσε.
Περιορισμοί της έρευνας
Η μελέτη είναι παρατηρητική, επομένως δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος.
Δύο άλλοι περιορισμοί της έρευνας αφορούν τη συλλογή δεδομένων και τη σύνθεση του πληθυσμού της μελέτης.
Οι αναλύσεις της μελέτης ενδέχεται να επηρεαστούν από σφάλματα μέτρησης επειδή η διατροφική κατανάλωση αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και λευκές νοσοκόμες και επαγγελματίες υγείας, επομένως αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλες εθνοτικές ομάδες.
φωτό: iStock