Καροτόσουπα με πορτοκάλι και καπνιστή πάπρικα

Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 35΄

Υλικά (για 6 άτομα)

  • 1 κιλό καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 60 γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο
  • 200 ml φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 1½ λίτρο σπιτικός ζωμός λαχανικών (βλέπε παρακάτω) ή νερό
  • 1½ κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή (βρίσκουμε σε μπαχαράδικα όπως ο Μανδραγόρας, το Μπαχάρ, το Ελιξίριο, το Mπάχαρατ κ.ά. εναλλακτικά, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε πάπρικα γλυκιά, με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (ή κατά βούληση)
  • 1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη (ή, αν έχουμε, 1 κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο)
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού (ακέρωτου και κατά προτίμηση βιολογικού)
  • 30 ml χυμός λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι, της αρεσκείας μας
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας γάλα

*Ζωμός λαχανικων
Για περίπου 1 λίτρο: Βάζουμε στο μούλτι
2 πράσα χοντροκομμένα, 2 καρότα χοντροκομμένα, 2 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα και 1 μαραθόριζα (αν θέλουμε), καθαρισμένη και ψιλοκομμένη. Τα χτυπάμε να ψιλοκοπούν, αλλά να μη γίνουν πολτός. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπλέντερ. Σοτάρουμε για 5 – 8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μαζί με τα κοτσάνια, 1 φύλλο δάφνης και 1 κλωναράκι ρίγανης (ή 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη) και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε 1½ λίτρο ζεστό νερό. Μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπά­ζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι .

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το πορτοκάλι, το ζωμό ή το νερό, αλατοπίπερο και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα καρότα.

Αποσύρουμε, περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αδειάζουμε τη σούπα στο μπλέντερ (ή στο μούλτι σε δόσεις), προσθέτουμε το μπούκοβο, την καπνιστή πάπρικα, το τζίντζερ, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι και πολτοποιούμε τη σούπα, μέχρι να γίνει λεία και ομοιογενής.

Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα να πάρει μια βράση και ελέγχουμε το αλατοπίπερο.

Τη μοιράζουμε σε μπολ ή πιάτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε 1 κουτ. σούπας από το μείγμα γιαουρτιού σε κάθε μερίδα, πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα και σερβίρουμε.

kathimerini.gr


agrinio24.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ