Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη προκαλείται από την ανισορροπία της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που μπορεί να λειτουργεί και ως ορμόνη. Ωστόσο, πρόσφατη ανασκόπηση παλαιότερων ερευνών, που δημοσιεύθηκε στο «The Conversation», φαίνεται πως δεν υποστηρίζει αυτό το συμπέρασμα.
Οι ειδικοί συνέδεσαν σεροτονίνη και κατάθλιψη για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, με φορείς όπως η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία αλλά και πολλούς γιατρούς σε ολόκληρο τον κόσμο να το επιβεβαιώνουν.
Ορισμένοι ακαδημαϊκοί και ψυχίατροι ωστόσο, υποστήριξαν πως δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η κατάθλιψη είναι αποτέλεσμα ασυνήθιστα χαμηλής ή ανενεργής σεροτονίνης.
Τι αποκάλυψε η ανασκόπηση για την σύνδεση σεροτονίνης και κατάθλιψης
Παρά τις εκτενείς μελέτες από τη δεκαετία του 1990, οι ερευνητές δεν είχαν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα αναφορικά με την σύνδεση κατάθλιψης – σεροτονίνης. Υπήρχε λοιπόν ανάγκη για συστηματικό εντοπισμό και αντιπαραβολή των στοιχείων από κάθε έναν από τους κύριους τομείς έρευνας.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, οι ερευνητές μελέτησαν έρευνα που συνέκρινε τα επίπεδα σεροτονίνης στο εγκεφαλικό υγρό ατόμων με την εν λόγω πάθηση και χωρίς. Συνολικά, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στα επίπεδα σεροτονίνης τόσο στα άτομα με όσο και σε εκείνα χωρίς κατάθλιψη.
Άλλη έρευνα σχετικά με τον πιο συχνά μελετημένο υποδοχέα σεροτονίνης αναφέρει ότι δεν υπήρξε διαφορά στα επίπεδα αυτού μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και των ατόμων που δεν είχαν.
Μελετήθηκε επίσης έρευνα, στα πλαίσια της οποίας εξετάστηκε η υπόθεση εάν η πάθηση αυτή μπορεί να προκληθεί με τεχνητή μείωση των επιπέδων σεροτονίνης. Δύο ανασκοπήσεις, του 2006 και του 2007, και ένα δείγμα από τις δέκα πιο πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι η μείωση της σεροτονίνης δεν προκάλεσε κατάθλιψη σε εκατοντάδες άτομα.
Επιπλέον, σε μελέτες που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άτομα εξετάστηκε το γονίδιο που έχει τις «οδηγίες» για την κατασκευή της σεροτονίνης. Δεν βρέθηκαν εντέλει διαφορές στα γονίδια μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και των ατόμων που δεν είχαν.
Πώς επηρεάζει η «θεωρία της σεροτονίνης» τα άτομα με κατάθλιψη;
Η «θεωρία της σεροτονίνης» υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και εκτενώς διερευνημένες βιολογικές θεωρίες για την προέλευση αυτής της ψυχικής πάθησης. Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη θεωρία ενδεχομένως να μην ισχύει, με βάση τα νεότερα δεδομένα.
Η γνωστοποίηση δε στα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη πως αυτό που νιώθουν οφείλεται σε χημική ανισορροπία μπορεί να εντείνει το αίσθημα απαισιοδοξίας και έτσι υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες ανάκαμψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.