Σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς – αδέσποτα και δεσποζόμενα – με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών ζωής και την προστασία τους, εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός, Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, τα ζώα συντροφιάς αποκτούν ψηφιακό βιβλιάριο, στο οποίο θα αποτυπώνεται το ιατρικό ιστορικό τους και θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους, σε έκτακτες περιστάσεις. Πρόκειται για ψηφιακό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει στοιχεία υγείας (ημερομηνία στείρωσης, ιατρικές πράξεις, εμβολιασμοί, φαρμακευτική αγωγή), ταυτότητας (κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, κωδικός σήμανσης θηλυκού γονέα, φύλο, χρώμα, φυλή, ένδειξη ιδιότητας ως ζώου υπηρεσίας, κυνηγετικού ή ποιμενικού σκύλου) και αναπαραγωγής του ζώου (αριθμός έγκρισης εκτροφέα, καταγραφή γεννών και απογόνων), καθώς και του ιδιοκτήτη/εκτροφέα/αναδόχου (ΑΦΜ/στοιχεία ταυτότητας/ στοιχεία επικοινωνίας).

Προβλέπεται επίσης η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατών από pet shop, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα. Η πώληση/διάθεση ζώων συντροφιάς θα γίνεται μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται, ακόμη, η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.

Περιορισμοί στην αναπαραγωγή

Εισάγονται κανόνες στην αναπαραγωγή τους με καθορισμό ανώτατου αριθμού γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή. Έτσι, ο κάθε ιδιοκτήτης θα έχει άδεια για μία αναπαραγωγή σε όλη τη ζωή του ζώου, ενώ θα δηλώνονται οι υποψήφιοι ανάδοχοι για τα νεογέννητα. Τίθενται όρια και προϋποθέσεις στην αναπαραγωγή από ερασιτέχνες εκτροφείς. Σε κάθε άλλη περίπτωση η στείρωση γίνεται υποχρεωτική, ενώ για εξαιρέσεις θα απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.

Στη διάταξη περί κακοποίησης, περιλαμβάνονται και πράξεις όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός και η δηλητηρίαση (φόλες). Εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως πρόστιμο 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου πάνω από έξι φορές. Τα υπάρχοντα πρόστιμα για σοβαρές διοικητικές παραβάσεις αυστηροποιούνται. Ενδεικτικά, υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής

Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς

Όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό μητρώο που θα τηρεί η εισαγγελία Αθηνών. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, που θα αποκτήσει η χώρα, και έτσι αυτοί που θα καταδικάζονται για κακοποίηση δεν θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο μητρώο ως ιδιοκτήτες.

Περιστατικά κακοποίησης ζώων θα μπορούν να καταγγέλλονται σε πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό ή ψηφιακή εφαρμογή που προβλέπεται να δημιουργηθούν.

Το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς θα αποτελέσει την επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας της δημόσιας διοίκησης με τους σχετικούς φορείς. Εκεί θα καταγράφονται δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατροι, εκτροφείς και καταφύγια.

Κίνητρα στους επιμελείς

Προκειμένου οι ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους, εισάγεται η δυνατότητα κινήτρων από τους δήμους στους πιο επιμελείς. Ενδεικτικά, η χορήγηση voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση και η μείωση δημοτικών τελών έως και 10%.

Καθοριστικό ρόλο στην προστασία των αδέσποτων αποκτά η αυτοδιοίκηση, μέσω ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος με το όνομα «’Αργος». Κάθε δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, λειτουργία καταφύγιων, υιοθεσία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων.

Δημιουργείται ένα πλαίσιο εποπτείας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των φιλοζωικών οργανώσεων, για την εφαρμογή του νέου νόμου. Τέλος, προβλέπονται εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις για τη βελτίωση της εκπαίδευσης και ενημέρωσης όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια για την προστασία των ζώων συντροφιάς και συγκεκριμένα για τους δημοτικούς υπαλλήλους που περισυλλέγουν αδέσποτα ζώα, καθώς και αξιωματικούς και λιμενοφύλακες για θέματα κακοποίησης ζώων.



agrinio24.gr