Για το κέικ
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας άγλυκο κακάο σε σκόνη
2 φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
2 αβγά
1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή γάλα πλήρες
2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξίδι
1/2 φλιτζάνι ζεστό καφέ εσπρέσο ή νες καφέ
Για την επικάλυψη καραμέλας
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
180 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια γλυκόζη ή μέλι
75 γραμμάρια βούτυρο
βανίλια
Εκτέλεση
Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μέτριο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το κακάο και το αλάτι. Αφήνετε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο.
Ανακατέψτε μέσα στο μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το ξινόγαλα και τη βανίλια μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Προσθέτετε τον καφέ και το λευκό ξίδι συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Με το μίξερ ανακατεύετε τα υγρά συστατικά με το μείγμα που έχει το αλεύρι μέχρι να γίνει ένα πηχτό ρευστό μείγμα για κέικ.
Μοιράζετε το μείγμα σε 2 κυκλικές φόρμες για κέικ. Για να ξεκολλήσει το κέικ εύκολα βάζετε στον πάτο της κάθε φόρμας μια λαδόκολλα.
Ψήνετε στο μεσαίο ράφι για 30-40 λεπτά.
Αφήστε τα 2 κέικ να κρυώσουν στη σχάρα. Με ένα λεπτό μαχαιράκι ξεκολλάτε το κέικ από τα τοιχώματα και το αναποδογυρίζετε για να πέσει
από τη φόρμα.
Αφήνετε να κρυώσουν καλά και γλασάρετε εσωτερικά το κέικ με την καραμέλα.
Όταν παγώσουν τα κέικ παίρνετε τον πρώτο δίσκο κέικ και καλύπτετε με την μισή ποσότητα καραμέλας, καλύπτετε με τον δεύτερο δίσκο και καλύπτετε το κέικ με την υπόλοιπη καραμέλα.
Για την επικάλυψη καραμέλας
Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος με τη γλυκόζη και τη βανίλια.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε τη ζάχαρη και τη βάζετε στη φωτιά μέχρι να γίνει σκούρα καραμέλα χωρίς να καεί.
Αδειάζετε το μείγμα της κρέμας γάλακτος μέσα στη καραμέλα και αφήνετε να βράσει και μετά από λίγο αποσύρετε από τη φωτιά.
Όταν η θερμοκρασία πέσει ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί με το μείγμα.
Τοποθετείτε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα και φυλάτε στο ψυγείο.