Προετοιμασία: 25΄, Ψήσιμο: 50΄, Αναμονή: 45΄

Υλικά (για 12 – 14 μερίδες)

  • 1 φλιτζ. (220 γρ.) βούτυρο + λίγο για τη φόρμα
  • 2 φλιτζ. ζάχαρη
  • 4 αυγά μεσαίου μεγέθους, σε θερμοκρασία δωματίου
  • ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  • 2 κάψουλες βανίλιας
  • 3/4 φλιτζ. κακάο
  • 2 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + λίγο για τη φόρμα
  • 1/2 φλιτζ. γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου

Γλάσο

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2/3 φλιτζ. ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστεί περίπου 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 26 – 28 εκ.

Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το κακάο.

Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα, από κάτω προς τα πάνω.

Οταν έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα, το αδειάζουμε μέσα στη φόρμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 50 λεπτά.

Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του: Αν εξέλθει χωρίς υπολείμματα ζύμης, το κέικ είναι έτοιμο. Το αφήνουμε να κρυώσει εκτός φούρνου για περίπου 15 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μισή ώρα.

Ετοιμάζουμε το γλάσο: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την άχνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.

Περιχύνουμε το κρύο κέικ, απλώνοντας το γλάσο με μια σπάτουλα.

kathimerini.gr

agrinio24.gr