Εύκολο / Μερίδες: 12 / Προετοιμασία: 30΄/ Χρόνος: 50΄

Τι σνακ θα πακετάρουμε μαζί μας για την παραλία; Τι θα απολαύσουμε σε ένα πικνίκ στην εξοχή; Τι θα φάμε για δεκατιανό στο γραφείο; Κέικ και πάλι κέικ!

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, κομμένο σε κομμάτια + λίγο για το ταψί
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη + λίγη για πασπάλισμα
  • 4 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
  • 100 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη (υπάρχει και έτοιμη αμυγδαλόσκονη σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, συχνά με το όνομα «αλεύρι αμυγδάλου»)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κιλό (καθαρό βάρος) βερίκοκα, κομμένα στα δύο, απύρηνα
  • μπόλικο αμύγδαλο φιλέ για πασπάλισμα

Διαδικασία

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνει ένα μαλακό και κρεμώδες μείγμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα άλλο μπολ.

Καθαρίζουμε καλά τον κάδο, τον στεγνώνουμε εντελώς και χτυπάμε σε αυτόν τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα του βουτύρου ανακατεύοντας απαλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ), με κινήσεις κυκλικές, από πάνω προς τα κάτω. Προσθέτουμε με τη σειρά το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη και το ξύσμα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.

Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τετράγωνο ταψί διαστάσεων 24×24 εκ. Επάνω σε όλη την επιφάνεια στρώνουμε τα βερίκοκα, το ένα δίπλα στο άλλο, και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 40-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Το σερβίρουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

kathimerini.gr



agrinio24.gr