Κέρδη στις αγορές της Ευρώπης

Με κέρδη έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα θετικά στοιχεία από τη Γερμανία να προσφέρουν στήριξη στην αγορά

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν άνοδο, καθώς ανάπτυξη 4% κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του έτους το γερμανικό ΑΕΠ που φαίνεται πως δεν επηρράστηκε από τα πολέμικά γεγονότα στην Ουκρανία. Παράλληλα κατέγραψε αύξηση 0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μετά από προσαρμογή για τις τιμές, τις εποχιακές και ημερολογιακές διακυμάνσεις. Σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το τρίμηνο πριν από την έναρξη της κρίσης της Covid-19, το ΑΕΠ ήταν 0,9% χαμηλότερο. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη πανδημία Covid-19 έχουν εντείνει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αναταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και των αυξανόμενων τιμών»., δήλωσε ο Georg Thiel, Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας  (Destatis). Και πρόσθεσε: «Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, η γερμανική οικονομία ξεκίνησε το 2022 με ελαφρά ανάπτυξη».

Υπέρ του σχεδίου αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που παρουσίασε τη Δευτέρα η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκαν σήμερα μία σειρά μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ έγραψε στο blog της ΕΚΤ ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλιο και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή λίγο πάνω από το μηδέν έως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, που είναι από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο αυτό. Ο Φιλανδός ομόλογός του, Ολι Ρεν, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. «Συμφωνώ πλήρως, στηρίζω πλήρως οτιδήποτε αναφέρεται στο blog, θεωρώ ότι χαράσσει ωραία την πορεία της πολιτικής», είπε ο Κνοτ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κλάας είχε πει ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) τον Ιούλιο, αλλά με τις σημερινές δηλώσεις του στήριξε μία μικρότερη αύξηση, της τάξης των 25 μ.β., ευθυγραμμιζόμενος με τη θέση της Λαγκάρντ για σταδιακές αυξήσεις. Μιλώντας στο Ελσίνκι, ο Ρεν, ο οποίος θεωρείται από ορισμένους «περιστέρι», δηλαδή υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, δήλωσε ότι στηρίζει αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μ.β. τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Σεπτέμβριο. Ο Λέιν σημείωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Λαγκάρντ για το καλοκαίρι είναι «ξεκάθαρο και ισχυρό», αλλά τόνισε ότι κάθε κίνηση μετά τον Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία. Χθες, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. πρέπει να είναι μία επιλογή τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση κατά 25 μ.β. Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ένα κατ’ εξοχήν «περιστέρι», είχε μία κάπως διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να εξισωθεί με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο. Αντίθετα, σημείωσε ότι στόχος πρέπει να είναι η παγίωση του πληθωρισμού στον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ συνεχίζεται στο Νταβός την Τετάρτη με την εκδήλωση να συγκεντρώνει πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η φετινή σύνοδος κορυφής έρχεται μετά από πολλά χρόνια πανδημίας Covid-19 και εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 435.11 μονάδες, καταγράφοντας αύξηση 0.82%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,676.85 μονάδες, με κέρδη 0.80%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,524.48 μονάδες, ανεβαίνοντας 0.54%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 14,008.03 μονάδες, με άλμα 0.63%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,298.64 μονάδες, ενισχύθηκε 0.73%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 24,244 μονάδες, με άνοδο 1.54%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,753.65 μονάδες, αυξανόμενος 1.42%.


sofokleousin.gr