Αυτό όμως που αποκάλυψε μια νέα επιστημονική μελέτη, είναι πως υπάρχουν πολλοί τύποι αϋπνίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστημών (NIN), η αϋπνία είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι πιστεύαμε.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του NIN ανακάλυψαν ότι υπάρχουν 5 διαφορετικοί τύποι αϋπνίας.

Ο τύπος 1 χαρακτηρίζεται από «νευρωτισμό» και τα συναισθήματα κατάθλιψης.

Ο τύπος 2 και ο τύπος 3, απ’ την άλλη πλευρά, φαίνεται να μην προκαλούν τόσο έντονη δυσφορία όσο ο τύπος 1. Χαρακτηριστικά, αυτοί οι τύποι διακρίνονταν από την εναλλαγή υψηλής και χαμηλής ευαισθησίας στους συμμετέχοντες.

Ο τύπος 4 και ο τύπος 5 αϋπνίας χαρακτηρίζονται από ακόμη λιγότερα συναισθήματα έντασης και αγωνίας. Μάλιστα, η «σοβαρή και μακροχρόνια αϋπνία» φέρεται να εκδηλώνονταν στους ανθρώπους που είχαν τον τύπο 4.

Για να καταλήξουν σ’ αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με διαφορετικό τύπο αϋπνίας ανταποκρίθηκαν διαφορετικά σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Σημειώνεται επίσης στη μελέτη, ότι όταν οι ίδιοι επιστήμονες εξέτασαν τους συμμετέχοντες πέντε χρόνια μετά τα αρχικά ευρήματα, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είχε διατηρήσει τον ίδιο τύπο αϋπνίας, ενώ αυτοί τονίζουν στην έρευνα ότι κάθε τύπος αϋπνίας συνιστά και διαφορετική ιατρική θεραπεία.Πηγή