Οι κιρσοί αποτελούν ένα φλεβικό πρόβλημα που αφορά και τα δυο φύλα, με μεγάλη συχνότητα. Η θεραπεία τους δεν αποσκοπεί μόνο στη βελτίωση της εμφάνισης, αλλά το κυριότερο όλων, στην καλή λειτουργία του φλεβικού δικτύου. Ο αγγειοχειρουργός Χαράλαμπος Ηλίας μας εξηγεί γιατί είναι αναγκαίο να απευθυνθούμε στον ειδικό χωρίς καθυστέρηση.

Στα αρχικά στάδια των κιρσών ο ασθενής αισθάνεται μια κόπωση στην ορθοστασία, οίδημα ειδικά στους αστραγάλου, κράμπες και αίσθημα νυγμών (τσιμπήματα). Μερικές φορές ένα καφεοειδές χρώμα στο κάτω μέρος των ποδιών υποδηλώνει την έναρξη του προβλήματος.

Το καλοκαίρι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα ακόμα και στα αρχικά στάδια λόγω της διάτασης των φλεβικών τοιχωμάτων και της αύξησης της πίεσης. Σε πολλές περιπτώσεις, η χρήση ορμονικών σκευασμάτων και η εγκυμοσύνη επιδεινώνουν το φλεβικό πρόβλημα , όπως επίσης και τα ορθοστατικά επαγγέλματα. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως το 17-18% των ασθενών έχουν γενετική έλλειψη φλεβικών βαλβίδων ή δυσλειτουργία αυτών με αποτέλεσμα σε νεαρή ηλικία να εμφανίζουν εκτεταμένους κιρσούς.

Κιρσοί χωρίς θεραπεία: Ποιες επιπλοκές ενδέχεται να προκληθούν;

Τα φλεβικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία , εκτός και αν ο ασθενής έχει υποστεί εν τω βάθει θρόμβωση ή αν είναι κατακεκλιμένος και το προσδόκιμο ζωής του είναι μικρό λόγω άλλων βαριών νοσημάτων. Τότε η επέμβαση δεν έχει ένδειξη παρά μόνο η συντηρητική αγωγή.
Αν το πρόβλημα μείνει χωρίς καμία θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική , τότε με την πάροδο του χρόνου τα πόδια παραμορφώνονται, το χρώμα τους σκουραίνει, οι κιρσοί διογκώνονται και πονούν και μπορεί να εμφανιστούν δερματικές βλάβες που οδηγούν σε χρόνια δερματίτιδα, φλεγμονές, έκζεμα και άτονο έλκος. Σε άλλες περιπτώσεις συμβαίνουν θρομφοφλεβιτιδες επιφανειακές οι οποίες όμως πονούν πάρα πολύ, ταλαιπωρούν τον ασθενή και τον προδιαθέτουν σε κίνδυνο για εν τω βάθει θρομβώσεις .

Tι έχει αλλάξει στη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών;

Η επεμβατική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών έχει τελείως αλλάξει από το 2007 και έπειτα. Με την βοήθεια και της τεχνολογίας χρησιμοποιούμε νέες τεχνικές αναίμακτες και ενδοσκοπικές , όπως το ενδοαυλικό λέιζερ 1470 nm το όποιο μας έχει βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την πάθηση ακόμα και σε προχωρημένα στάδια αλλά και σε παχύσαρκους ασθενείς που θα ήταν πολύ δύσκολο, έως αδύνατοv, να χειρουργηθούν με την κλασσική μέθοδο. Το laser είναι μέθοδος γρήγορη, ανώδυνη, και αποτελεσματική στα χέρια έμπειρου και εξειδικευμένου αγγειοχειρουργού.

Eφαρμόζουμε και δύο νέες ενδοσκοπικές μεθόδους που είναι η ενδοαυλική βιολογική κόλλα (BIOGLUE) και η ο ενδοαυλικός καθετήρας μικροκυμάτων ( microwave) ECO. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση και τον κάθε ασθενή, επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο.

Ο κύριος στόχος και των νέων μεθόδων είναι να μειώσουμε σε μηδενικό βαθμό τις ενοχλήσεις των ασθενών μετεγχειρητικά , αλλά και να έχουμε άριστα αποτελέσματα. Το λέιζερ 1470 nm αποτελεί μέχρι τώρα την χρυσή επιλογή (gold standard) παγκοσμίως για την θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας.

Δείτε περιστατικά κιρσών πριν και μετά

Tι να περιμένει ο ασθενής την επόμενη ημέρα από τη θεραπεία;

Ο χρόνος αποθεραπείας δεν ξεπερνά τις δύο με τέσσερις ημέρες ακόμα και για σοβαρές περιπτώσεις, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου σε 2-3 ώρες. Υπάρχουν ασθενείς που έχουν φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς αλλά δεν έχουν καθόλου συμπτώματα . Θα πρέπει να φορούν ελαστικές κάλτσες ή καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης ειδικά σε μεγάλα ταξίδια όπου υπάρχει κίνδυνος. Μπορεί να υποστούν θρόμβωση σε περίπτωση που πάσχουν ταυτόχρονα (χωρίς να το ξέρουν) από θρομβοφιλία , μια γενετική διαταραχή της πήξης, ετερόζυγη ή ομόζυγη.

Μετά την επέμβαση με ενδοαυλική μέθοδο ο ασθενής επιστρέφει γρήγορα στα καθήκοντά του , νοιώθοντας μεγάλη ανακούφιση από τα συμπτώματα, χωρίς πόνο και χωρίς επιπλοκές σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση. Επανεξέταση γίνεται στον 6ο μήνα, στον χρόνο και κάθε 2-3 χρόνια για την καταγραφή της επιτυχίας της επέμβασης στην πορεία των ετών.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου σύμφωνα και με τις διεθνείς μελέτες αγγίζουν το 95-97% στα δυο χρόνια , ποσοστό που είναι από τα πιο υψηλά. Το μικρότερο ποσοστό υποτροπής οφείλεται στο μικρότερο ποσοστό νεοαγγειογένεσης σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση όπου εκεί η υποτροπή φτάνει το 20%, λόγω του τραύματος που προδιαθέτει σε δημιουργία νεόπλαστων αγγείων. Επίσης άλλη αιτία υποτροπής είναι καινούριες φλέβες που παρήγαγε το σώμα και έγιναν ανεπαρκείς μετά από π.χ μια εγκυμοσύνη, λήψη ορμονών, κάποιον τραυματισμό κ.α . Ακόμα και στα τελειότερα χειρουργικά χέρια το ποσοστό υποτροπής είναι της τάξης του 3-4% για τους λόγους αυτούς και δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί.

Διαβάστε τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρούργο Χαράλαμπο Ηλία

Χαράλαμπος Ηλίας, Αγγειοχειρουργός – Αγγειολόγος, Διευθυντής Αγγειοχειρουργικού Κέντρου VENOUS ENDOVASCULAR.

Τηλ. Επικοινωνίας : 694 426 1464 & 210 7296277

WebSite & Social Media:
• Ιστοσελίδα: iliasxar.gr
• Facebook: iliasxaralampos
• Instagram: charalampos.ilias

Πηγή