Τα πρώτα κρούσματα της νόσου επί ευρωπαϊκού εδάφους εντοπίστηκαν στην Ιταλία και την Ισπανία.
Στην Ευρώπη έφτασε μία ιογενής νόσος που προσβάλλει τα βοοειδή, μεταδίδεται με τις σκνίπες και έως πρότινος εντοπιζόταν σε Αμερική, Ασία, Ωκεανία και Αφρική.
Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος προκαλείται από έναν ιό της οικογένειας Orbivirus , που λέγεται ιός EHDV. Για πρώτη φορά είχε περιγραφεί το 1955 σε ελάφια στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα ελάφια ανέπτυσσαν υποξεία, οξεία ή χρόνια μορφή της νόσου.
Από αυτά και τη Βόρειο Αμερική, πέρασε στην Αυστραλία, την Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αφρική. Χρειάσθηκε να περάσουν 67 χρόνια, αλλά τελικά έφτασε και στην Ευρώπη.
Τα πρώτα κρούσματά της επί ευρωπαϊκού εδάφους εντοπίστηκαν στις 25 Οκτωβρίου 2022 στην Σαρδηνία, αναφέρει η γαλλική υγειονομική υπηρεσία Anses. Μερικές ημέρες αργότερα ανιχνεύθηκαν στη Σικελία. Και στα μέσα Νοεμβρίου εντοπίστηκαν στην Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία.
Η σκνίπα που φέρει τον υπαίτιο ιό ως φαίνεται πέρασε τη Μεσόγειο από την Αφρική, μεταφερόμενη με τον άνεμο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει η σχεδόν ταυτόχρονη εμφάνιση κρουσμάτων σε πολλαπλές ευρωπαϊκές περιοχές, λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, ο ιός που εντοπίστηκε στα βοοειδή σε Ιταλία και Ισπανία είναι πανομοιότυπος με έναν ιό που είχε εντοπιστεί στην Τυνησία το 2021.
Τα συμπτώματα
Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τα βοοειδή. Τους προκαλεί αρχικά πυρετό, ανορεξία, χωλότητα και αναπνευστική δυσχέρεια. Αργότερα όμως προκαλεί εκτεταμένη αιμορραγία.
«Πριν από 15 χρόνια ούτε που φανταζόμασταν ότι η ασθένεια θα μπορούσε μια μέρα να φτάσει στην Ευρώπη», δήλωσε ο ιολόγος Dr. Stéphan Zientara, διευθυντής του Τομέος Ιολογίας στην γαλλική Εθνική Κτηνιατρική Σχολή του Alfort. «Η εξάπλωσή του ιού είναι άμεση συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, που επιτρέπει στις σκνίπες-φορείς να επιβιώνουν στις (ευρωπαϊκές) περιοχές».
Η επιζωοτική αιμορραγική νόσος που προσβάλλει τα βοοειδή, ευτυχώς δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους. Έως στιγμής, όμως, δεν έχει αναπτυχθεί και κανένα εμβόλιο για τον υπαίτιο ιό.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, Anses
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr