Για να πετύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους της η Δανία θα πρέπει να επιβάλει φόρο εκπομπών άνθρακα στο ρυπογόνο βοδινό κρέας και τα γαλακτοκομικά, συνιστά ο ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης.

Ο φόρος θα δημιουργούσε κίνητρο για στροφή του αγροτικού τομέα στις καλλιέργειες φυτών και την παραγωγή χοιρινού, δραστηριότητες που εκπέμπουν λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου σε σχέση με τα βοοειδή, αναφέρει σε έκθεσή του το Κλιματικό Συμβούλιο της Δανίας.

Η νέα κυβέρνηση της Δανίας είναι πιθανό να εφαρμόσει τη σύσταση του συμβουλίου, δεδομένου ότι είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο ότι η επιβολή φόρου άνθρακα στον αγροτικό τομέα είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί ο εθνικός στόχος για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο οι εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να μειωθούν κατά 70% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Το βοδινό είναι μακράν το πιο ρυπογόνο τρόφιμο, δεδομένου ότι τα βοοειδή απαιτούν περισσότερη ζωοτροφή για να δώσουν ένα κιλό κρέας συγκριτικά με τα πουλερικά και τους χοίρους.

Επιπλέον, το πεπτικό σύστημα των χορτοφάγων ζώων απελευθερώνει σημαντικές ποσότητες μεθανίου, το οποίο είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρό αέριο θερμοκηπίου σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Χωρίς αλλαγή πολιτικής, το μερίδιο του αγροτικού τομέα στις ετήσιες εκπομπές άνθρακα της Δανίας θα εκτιναχθεί από το 28% σήμερα στο 40% το 2030, εκτιμά η έκθεση του Κλιματικού Συμβουλίου.

Ο προτεινόμενος φόρος των 750 κορωνών (100 ευρώ) ανά τόνο ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα είναι συγκρίσιμος με τον φόρο που αποφασίστηκε στο κοινοβούλιο τον περασμένο Ιούνιο για άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το μέτρο συναντά ωστόσο την αντίθεση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι προειδοποιούν για κύμα χρεοκοπίας.

Ο φόρος «θα μετέφερε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό και θα εμπόδιζε τη Δανία να αναπτύξει τις λύσεις που μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά για το κλίμα» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Νιλς Πίτερ Νόρινγκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας.

Αντί για φόρο πρότεινε τη χρήση εναλλακτικών λύσεων όπως τον εμπλουτισμό των ζωοτροφών με πρόσθετα που θα μείωναν τις εκπομπές μεθανίου κατά 25-30%.

in.gr



Πηγή