Στο ερευνητικό πεδίο της Ασφάλειας Αττικής μπήκε για ακόμα μία φορά οίκος ανοχής στον Βοτανικό, ο οποίος είχε απασχολήσει την επικαιρότητα μετά από πληροφορίες ότι εκεί οδηγούσε και εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό ο προφυλακισμένος Ηλίας Μίχος.

Στην οδό Κασσάνδρας ήταν ο ένας από τους 12 οίκους ανοχής που συνδέονται με το διεθνές δίκτυο μαστροπών που “ξήλωσε” η αστυνομία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η 12χρονη μαθήτρια είχε περιγράψει σε κατάθεσή του ότι συναντούσε άντρες στον οίκο ανοχής, ενώ είχε δώσει στους αστυνομικούς κάποιες περιγραφές του χώρου. Ο συγκεκριμένος οίκος ανοχής στον Βοτανικό έχει σφραγιστεί κατ’ επανάληψη από τις Αρχές, ωστόσο, επαναλειτουργούσε παράνομα.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη του κυκλώματος δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο με την υπόθεση της 12χρονης. Το κτίριο ωστόσο που στέγαζε έναν από τους οίκους ανοχής του κυκλώματος στον Βοτανικό απασχολεί για ακόμα μία φορά τις Αρχές και την επικαιρότητα, καθώς εκεί μετέφεραν τις κοπέλες από την Λατινική Αμερική και συνευρίσκονταν ερωτικά καθημερινά με δεκάδες πελάτες. Τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται για λογαριασμό τους, έναντι του ποσού των 50 ευρώ, με το πρόσχημα της ύπαρξης υπέρογκου χρέους, που κυμαίνονταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, αφαιρώντας τους το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν” αναφέρει το διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για το ξήλωμα των εγκληματικών οργανώσεων με πεδίο δράσης την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής , με τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος, να συλλαμβάνουν 11 άτομα και να κάνουν εφόδους σε 13 οίκους ανοχής και σε 10 σπίτια.

Διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες

Παράλληλα, διασώθηκαν 51 θύματα γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, δύο Βενεζουέλας και ένα Αλβανίας. Οι μαστροποί είχαν δημιουργήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με ψεύτικες υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και καλές συνθήκες.

Με τον τρόπο αυτό τις εγκαθιστούσαν σε 3 διαμερίσματα στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά, χωρίς ρεπό. Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στις γυναίκες – θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους, με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την επιβολή προστίμων ύψους 100 ευρώ. Ενώ όταν ο πελάτης δεν έμεινε ικανοποιημένος, έβαζαν πρόστιμο 50 ευρώ στην εκδιδόμενη κοπέλα.

Λόγω του ύψους των παράνομων εσόδων που αποκόμιζαν, υπήρχε επιτακτική ανάγκη νομιμοποίησής τους, η οποία επετεύχθη με τη σύσταση τριών εταιρειών, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν κάνοντας χλιδάτη ζωή, κυρίως στα Νότια Προάστια.

Οι δράση των εγκληματικών οργανώσεων

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από 9 άτομα, με τη δράση τους να τοποθετείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2020. Διατηρούσαν συνολικά 12 οίκους ανοχής από τους οποίους οι 10 στην Αττική και 2 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και πέντε διαμερίσματα, όπου μετέφεραν και εγκαθιστούσαν τα θύματά τους.
Στους οίκους ανοχής εξανάγκαζαν τις γυναίκες να εκδίδονται έναντι του ποσού των πενήντα ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ύπαρξη υπέρογκου χρέους, που κυμαινόταν από 2.600 έως 2.800 ευρώ, ενώ αφαιρούσαν από αυτές το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποκόμιζαν.

Τα κέρδη που αποκόμιζαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική και τα υπόλοιπα 30.000 ευρώ από τους δύο οίκους στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τον ρόλο που είχε κάθε μέλος της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα δύο αρχηγικά μέλη διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση, έλεγχαν τη δράση των μελών, έδιναν την τελική έγκριση για τη στρατολόγηση των εκδιδομένων γυναικών, καθόριζαν το χρέος της καθεμίας, ήταν ιδιοκτήτες-εκμεταλλευτές των οίκων ανοχής, διαχειρίζονταν τα παράνομα κέρδη και οργάνωναν τη νομιμοποίηση τους.

Στα υπόλοιπα μέλη είχαν κατά περίπτωση ανατεθεί συγκεκριμένοι ρόλοι και ειδικότερα τρεις στρατολόγοι, ένας ταμίας, τρεις υπεύθυνοι οίκων ανοχής, τέσσερις οδηγοί, μία επιτηρήτρια και ένας «αχυράνθρωπος» , ο οποίος εμφανιζόταν ως διαχειριστής των εταιριών, που η οργάνωση χρησιμοποιούσε, προκειμένου να νομιμοποιήσει τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της.

Η δεύτερη εγκληματική ομάδα

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από τέσσερα μέλη, από τα οποία δύο αρχηγικά, έχοντας διαρκή δράση τουλάχιστον από το 2021, με σκοπό την γενετήσια και οικονομική εκμετάλλευση γυναικών στους οχτώ οίκους ανοχής που διατηρούσαν στο κέντρο της Αθήνας.

Τα άλλα δύο μέλη, τα οποία ήταν κοινά και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, στρατολογούσαν τις νεαρές καλλονές από την Κολομβία, τις οποίες μετέφεραν αεροπορικά στη χώρα μας και τις εγκαθιστούσαν σε τρία διαμερίσματα που διατηρούσε η εν λόγω εγκληματική οργάνωση στην Καλλιθέα.

Από εκεί τις μετέφεραν στους οίκους ανοχής, έναντι αμοιβής πέντε ευρώ ανά διαδρομή και τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν δεκάδες ερωτικά ραντεβού, καθημερινά και χωρίς ρεπό, έναντι του ποσού των είκοσι ευρώ.
Και σε αυτή την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων παρακρατούνταν από αρχηγικό μέλος, με το πρόσχημα ύπαρξης χρέους, ύψους 1.600 ευρώ, το οποίο μάλιστα μειωνόταν κατά 300 ευρώ μόνο στην περίπτωση που κάποια εκδιδόμενη στρατολογούσε άλλη γυναίκα για λογαριασμό της οργάνωσης.

Υπεύθυνος για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδιδομένων γυναικών, τη ρύθμιση του χρέους, τη λειτουργία των οίκων ανοχής και τη συγκέντρωση των εσόδων της οργάνωσης ήταν το ένα αρχηγικό μέλος, το οποίο στη συνέχεια παρέδιδε τα χρήματα σε γυναίκα με αρχηγικό ρόλο, για την περαιτέρω διαχείριση τους.” Συγκεκριμένα, μέσω εταιρείας real estate που διατηρούσε, νομιμοποιούσε τα έσοδα της εγκληματικής ομάδας, ώστε να αποκρύψει την παράνομη προέλευση τους” αναφέρει το διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Συνεργασία των δύο εγκληματικών οργανώσεων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, υπήρχε συνεργασία και οικονομική σχέση μεταξύ των αρχηγικών μελών των δύο ομάδων. Συγκεκριμένα, ο 54χρονος και η 61χρονη, ήταν ιδιοκτήτες της οικίας που διέμεναν ο 38χρονος Έλληνας και η 28χρονη υπήκοος Αλβανίας, δύο κτηρίων που χρησιμοποιούσαν για την εγκατάσταση των γυναικών που εκδίδονταν για λογαριασμό τους, αλλά και δύο οίκων ανοχής, γεγονός που τους επέφερε εβδομαδιαίως περίπου το ποσό των 6.000 ευρώ με τη μορφή ενοικίου”.

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης χθες στην αίθουσα “Παύλος Μπακογιάννης” στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι εκπρόσωποι της Αμερικάνικης Πρεσβείας, της Ισπανικής Αστυνομίας και της Interpol ευχαρίστησαν την Ελληνική Αστυνομία και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας στην εξάρθρωση του διεθνικού δικτύου, αναδεικνύοντας πτυχές της συνεισφοράς των Υπηρεσιών τους στην επιχείρηση και τόνισαν την ανάγκη συνέχισης τέτοιας μορφής συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.



agrinio24.gr