Όσο ψήνεται ο κόκορας στη σχάρα, στάζουν τα υγρά του στο ταψί με τις πατάτες, ώστε να πάρουν κι αυτές από τη νοστιμιά του πουλερικού.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄ / Αναμονή: 1 βράδυ / Μαγείρεμα + Ψήσιμο: 3 ώρες

Υλικά (για 6 μερίδες)

  • 1 κόκορας περίπου 2-2,5 κιλά
  • τα συκωτάκια από τον κόκορα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 5 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 100 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 200 γρ. πλιγούρι ψιλό
  • 3 κουτ. σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 40 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γαρνιτούρα

  • 1 κιλό πατάτες baby, καλά πλυμένες
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
  • 4-5 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένo
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • 40 ml χυμός λεμονιού
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Με το μισό λάδι αλείφουμε τον κόκορα και τον αλατοπιπερώνουμε. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα, βάζουμε σε ταψί που να τον χωράει (αλλά να χωράει και στο ψυγείο) και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ. Βγάζουμε τον κόκορα από το ψυγείο και τον αφήνουμε να έρει σε θερμοκρασία δωματίου.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα συκωτάκια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το πλιγούρι, τα μυρωδικά, το ξύσμα, την κανέλα, τις σταφίδες, 120 ml νερό και αλατοπίπερο.

Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η γέμιση να απορροφήσει τα υγρά. Γεμίζουμε με το μείγμα την κοιλιά του κόκορα και κλείνουμε το άνοιγμα, όσο γίνεται, με οδοντογλυφίδες. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.

Γαρνιτούρα+ψήσιμο: Ανακατεύουμε τις πατάτες με όλα τα υλικά της γαρνιτούρας και τις απλώνουμε σε ταψί. Λαδώνουμε τη σχάρα του φούρνου, βάζουμε επάνω τον κόκορα και το ταψί με τις πατάτες από κάτω.

Ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα. Ανά μισή ώρα, αλείφουμε με ένα πινέλο τον κόκορα με τα υγρά από το ταψί. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και ψήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν το πουλερικό και οι πατάτες.

kathimerini.gr



agrinio24.gr