European Commission President Ursula von der Leyen gestures as she addresses her first State of the European Union speech during a plenary session of the European Parliament as the coronavirus disease (COVID-19) outbreak continues, in Brussels, Belgium September 16, 2020. REUTERS/Yves Herman TPX IMAGES OF THE DAY

Το όραμά της για την ενίσχυση της Ευρώπης και τη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις μετά την πανδημία του κορωνοϊού παρουσίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Κομισιόν πρότεινε αυστηρότερους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας τη βιομηχανική ρύπανση και χρηματοδοτώντας μια «πράσινη ανάκαμψη από τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της Ένωσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, πρότεινε την αυστηροποίηση των στόχων για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, έναντι του υφιστάμενου στόχου για μείωση κατά 40% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Ε.Ε. θα εκδώσει πράσινα ομόλογα, συνολικού ύψους 225 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το σύνολο των πράσινων χρεογράφων που είχαν εκδοθεί παγκοσμίως το 2019.

Τα πράσινα ομόλογα αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνολικού πακέτου διάσωσης των 750 δισ. ευρώ, όπως διευκρίνισε η κ. φον ντερ Λάιεν, αναδεικνύοντας την Ευρώπη στον μεγαλύτερο εκδότη πράσινου χρέους στον κόσμο, υποσκελίζοντας τη Γαλλία.

Τα πράσινα ομόλογα αποτελούν τον έναν πυλώνα προς τη μετάβαση προς οικονομίες με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει στην ψηφιακή επανάσταση. «Πρόκειται για τη στιγμή της Ευρώπης», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι οι προτάσεις θα διχάσουν τις χώρες-μέλη, καθώς οι στόχοι προϋποθέτουν μεγάλες επενδύσεις σε μεταφορές, βαριά βιομηχανία και ενέργεια, ενώ οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο κόστος εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διαδικασία αναδιάρθρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα.

Παράλληλα, η κ. φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε μεγαλύτερες επενδύσεις στην τεχνολογία, ώστε η Ευρώπη να είναι σε θέση να ανταγωνισθεί την Κίνα και τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. θα επενδύσει το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ψηφιακά projects.

Mε πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

 

kathimerini.gr



Πηγή