«Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω για το τι συνέβη»
«Τη Δευτέρα το πρωί, από ομάδα φοιτητών, κατελήφθη η Νομική Σχολή. Αποτέλεσμα αυτού ήταν, με ευγενικό τρόπο μεν, αλλά εμποδίστηκε το προσωπικό το οποίο προσήλθε για να δουλέψει και ακολούθως εμποδίστηκαν οι καθηγητές και οι φοιτητές που ήρθαν για τις εξετάσεις», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης
«Εγώ, ως όφειλα, ανέστειλα την εξεταστική περίοδο, συγκάλεσα γενική συνέλευση του τμήματος για να ζητήσουμε την άδεια να μεταβούμε σε διαδικτυακές εξετάσεις. Τα πράγματα κυλούσαν κατά αυτόν τον τρόπο μέχρι τουλάχιστον τις 12.00 όπου έμαθα ότι το υπολογιστικό κέντρο ετοιμάζεται να μας ανοίξει τις τεχνικές δυνατότητες για διαδικτυακές εξετάσεις.
»Το τι συνέβη από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 15.00 που έγινε η επέμβαση της Αστυνομίας και προσήχθησαν 18 φοιτητές που βρέθηκαν στην κατάληψη, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω, δεν έχω πληροφόρηση. (…) Το γιατί επιλέχθηκε η Νομική ενώ δεν έγινε επέμβαση σε άλλα τμήματα, δεν μπορώ να το ξέρω».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Σύμφωνα με τον νόμο, την Αστυνομία μπορεί να την καλέσει η πρυτανική αρχή ή να παρέμβει αυτεπαγγέλτως όταν τελούνται κακουργήματα. Εγώ, ως κοσμήτορας, δεν έχω τέτοια αρμοδιότητα. (…) Για την κατάληψη, συνεδρίασε την Πέμπτη ομάδα φοιτητών, αποφάσισαν την κατάληψη. Την επόμενη ημέρα, ο σύλλογος φοιτητών έκρινε αυτήν την ενέργεια αντικαταστατική και παράνομη, παρόλα αυτά αυτοί που αποφάσισαν την κατάληψη, προχώρησαν».
Για την Σχολή, αφού αυτή κατελήφθη, αποφασίστηκαν διαδικτυακές εξετάσεις.
«Εμείς κάναμε διαδικτυακές εξετάσεις σχεδόν δύο χρόνια με τον κορωνοϊό. Ότι μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, το σύστημα των διαδικτυακών εξετάσεων τεχνικά εξελίσσονταν είναι γεγονός, όπως επίσης είναι γεγονός ότι οι διαδικτυακές εξετάσεις δεν έχουν την αξιοπιστία των εξετάσεων με φυσική παρουσία. Από την άλλη μεριά καλούμαστε να κάνουμε μια στάθμιση. Από τη μία είναι να μην κάνουμε καθόλου εξετάσεις και να χαθούν 6μηνα, να πονέσουν οικονομικά οικογένειες, φοιτητές, και η άλλη είναι μια εξέταση η οποία δεν είναι τόσο αξιόπιστη, βέβαια αν φροντίσουμε μπορούμε να την κάνουμε περισσότερο αξιόπιστη. Εμείς ως Σχολή ήμασταν υπέρ των διαδικτυακών».
Ο ίδιος σημειώνει πως:
«Σήμερα νομίζω ότι θα γίνει ξανά κατάληψη στην Σχολή. Από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουμε διαδικτυακές εξετάσεις».
«Δεν είναι ευχάριστο για την αστυνομία»
Από την πλευρά του και μιλώντας για το θέμα, ο γενικός γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, λέει:
«Μη νομίζετε ότι είναι ευχάριστο και ότι θέλουν οι συνάδελφοί μου να μπαίνουν μέσα στα πανεπιστήμια, να ‘σπάνε’ καταλήψεις. Σε ό,τι αφορά την αστυνομία και τους εργαζόμενους εκεί που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, βλέπετε ότι γίνονται και επεισόδια, διότι μην ξεχνάμε και στο ΑΠΘ προχθές το βράδυ υπήρχε ομάδα αναρχικών που πετάγανε μολότοφ, κάνανε επιθέσεις στις διμοιρίες και φωνάζανε κατάπτυστα συνθήματα εναντίον των συναδέλφων μου που ευτυχώς διατήρησαν την ψυχραιμία τους, φωνάζοντας ‘πού είναι ο Γιώργος’ αναφέροντας για τον συνάδελφό μου τον Λυγγερίδη ο οποίος έχασε τη ζωή του στο Ρέντη, υποτιμητικά και προσπαθώντας να δημιουργήσουν ένα κλίμα εναντίον της Αστυνομίας που είναι εκεί για να διασφαλίζει την τάξη. Κατάπτυστα, εμετικά συνθήματα, τα οποία πρεσβεύουν άλλες καταστάσεις και δε νομίζω ότι συμμετέχουν σε αυτές τις ομάδες φοιτητές».
Σύμφωνα με τον ίδιο:
«Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει εισαγγελική έρευνα αυτήν την στιγμή και από την εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και από την Αθήνα για αδικήματα όπως η παράνομη βία, οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες και για πρώτη φορά και για παράβαση καθήκοντος εναντίον των πρυτάνεων οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία των πανεπιστημίων. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν υπάρχει».