Για περισσότερες φέτες ανά ημέρα, διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε τη δόση και φτιάχνουμε και δύο ή και τρία ρολά.

Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 10΄, Αναμονή: 1 ώρα και 30΄

Υλικά (για 10 μερίδες)Παντεσπάνι

  • 3 αυγά
  • 3/4 κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο
  • 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • βούτυρο λιωμένο ή λάδι, για τη λαδόκολλα

Γέμιση

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος, παγωμένη από το ψυγείο
  • 1/2 κούπα μαρμελάδα λεμόνι ή lemon curd (σε παντοπωλεία, ντελικατέσεν και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον, για την επικάλυψη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Καλύπτουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί διαστάσεων 25×35 εκ. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Χτυπάμε τα αυγά, με το σύρμα, στη δυνατή ταχύτητα. Οταν περάσουν περίπου 2 λεπτά και αφρατέψουν τα αυγά, σταματάμε το χτύπημα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και τα χτυπάμε μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.

Σταματάμε το χτύπημα και κοσκινίζουμε από πάνω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη λαδόκολλα με μια σπάτουλα.

Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 10 λεπτά.

Στο μεταξύ απλώνουμε μια πετσέτα κουζίνας επάνω στην επιφάνεια εργασίας μας και την πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.

Με το που βγάλουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το τουμπάρουμε πάνω στη πετσέτα και ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα.

Τυλίγουμε το παντεσπάνι σε σφιχτό ρολό χρησιμοποιώντας την πετσέτα. Το αφήνουμε τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει, για τουλάχιστον μια ώρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη.

Χτυπάμε, με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί.

Προσθέτουμε τη μαρμελάδα και ανακατεύουμε απαλά να ενσωματωθεί. Βάζουμε τη γέμιση στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Οταν το παντεσπάνι έχει κρυώσει καλά, το ξερολάρουμε και απλώνουμε πάνω του τη γέμιση.

Ξανατυλίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι σε ρολό, όσο πιο σφιχτά γίνεται, χωρίς να το πιέζουμε και μας σπάσει.

Το τυλίγουμε σφιχτά με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το κόβουμε σε φέτες. Πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε. – Ν. Μ.

Μυστικά

– Το γλυκό αυτό διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες. Θα κόβεται καλύτερα και θα είναι νοστιμότερο αν το προετοιμάσουμε την προηγούμενη από την ημέρα που θα το σερβίρουμε.

kathimerini.gr

agrinio24.gr