Είναι Covid-19, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» να καταφέρουν οι επιστήμονες να σταματήσουν την επιδημία.

Ο νέος κοροναϊός ονομάστηκε Covid-19 από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε επίσης ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» να μπορέσει η ανθρωπότητα να σταματήσει την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού.

Όπως είπε ο Dr Ghebreyesus, αποφασίστηκε να δοθεί στον νέο κοροναϊό μία ονομασία «που δεν αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή, ζώο, άτομο ή ομάδα ανθρώπων». Επιπλέον, η ονομασία Covid-19 επελέγη επειδή «μπορεί εύκολα να την προφέρει κανείς και επίσης σχετίζεται με τη νόσο».

Τις προϋποθέσεις αυτές έχει θεσπίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ονοματοδοσία των λοιμωδών νοσημάτων. Στόχος του είναι να μην προσβάλλεται κανένας λαός ή ομάδα ανθρώπων από τις ονομασίες που δίνονται στα νοσήματα, αλλά ούτε και να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος για ζώα ή χώρες.

Όπως εξήγησε ο Dr Ghebreyesus, «η επίσημη ονομασία ενός ιού είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθούν οι αυθαίρετες επιλογές ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβείς ή να στιγματίσουν ανθρώπους ή χώρες. Η ονομασία που επιλέξαμε μας παρέχει επίσης μία βάση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές εξάρσεις του κοροναϊού».

Η ονομασία Covid-19 στην πραγματικότητα σημαίνει «νόσος προκαλουμένη από κοροναϊό, έτους 2019», αφού είναι συντομογραφία του όρου «Coronavirus Disease 2019».

«Μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Dr Ghebreyesus τόνισε πως αν η ανθρωπότητα εστιάσει σε παρεμβάσεις στηριγμένες στην κοινή λογική και σε επιστημονικά δεδομένα, «έχει ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσει την επιδημία του κοροναϊού Covid-19».

«Πρέπει να επενδύσουμε στην ετοιμότητα», δήλωσε. Και πρόσθεσε πως οι πιο εύπορες χώρες πρέπει να επενδύσουν σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε ότι ο νέος κοροναϊός «μπορεί να προκαλέσει χάος», αν φθάσει σε χώρα με σύστημα Υγείας αδύναμο να διαχειριστεί μια τέτοιου είδους επιδημία.

«Ανησυχώ πολύ ότι, αν ο ιός φθάσει σε ένα αδύναμο σύστημα Υγείας, θα προκαλέσει χάος», είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε: «Το γεγονός ότι έως τώρα αυτό έχει αποφευχθεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον».

iatropedia.gr



agrinio24.gr