Κοροναϊός: Την επίσημη ονομασία του ιού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Είναι Covid-19, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, ο οποίος πρόσθεσε πως υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» να καταφέρουν οι επιστήμονες να σταματήσουν την επιδημία.

Ο νέος κοροναϊός ονομάστηκε Covid-19 από τον γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus είπε επίσης ότι υπάρχει «ρεαλιστική πιθανότητα» να μπορέσει η ανθρωπότητα να σταματήσει την εξάπλωση του επικίνδυνου ιού.

Όπως είπε ο Dr Ghebreyesus, αποφασίστηκε να δοθεί στον νέο κοροναϊό μία ονομασία «που δεν αναφέρεται σε γεωγραφική περιοχή, ζώο, άτομο ή ομάδα ανθρώπων». Επιπλέον, η ονομασία Covid-19 επελέγη επειδή «μπορεί εύκολα να την προφέρει κανείς και επίσης σχετίζεται με τη νόσο».

Τις προϋποθέσεις αυτές έχει θεσπίσει ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ονοματοδοσία των λοιμωδών νοσημάτων. Στόχος του είναι να μην προσβάλλεται κανένας λαός ή ομάδα ανθρώπων από τις ονομασίες που δίνονται στα νοσήματα, αλλά ούτε και να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος για ζώα ή χώρες.

Όπως εξήγησε ο Dr Ghebreyesus, «η επίσημη ονομασία ενός ιού είναι πολύ σημαντική για να αποφευχθούν οι αυθαίρετες επιλογές ονομάτων που μπορεί να είναι ανακριβείς ή να στιγματίσουν ανθρώπους ή χώρες. Η ονομασία που επιλέξαμε μας παρέχει επίσης μία βάση την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε μελλοντικές εξάρσεις του κοροναϊού».

Η ονομασία Covid-19 στην πραγματικότητα σημαίνει «νόσος προκαλουμένη από κοροναϊό, έτους 2019», αφού είναι συντομογραφία του όρου «Coronavirus Disease 2019».

«Μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό»

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Dr Ghebreyesus τόνισε πως αν η ανθρωπότητα εστιάσει σε παρεμβάσεις στηριγμένες στην κοινή λογική και σε επιστημονικά δεδομένα, «έχει ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσει την επιδημία του κοροναϊού Covid-19».

«Πρέπει να επενδύσουμε στην ετοιμότητα», δήλωσε. Και πρόσθεσε πως οι πιο εύπορες χώρες πρέπει να επενδύσουν σε χώρες με πιο αδύναμα συστήματα Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπογράμμισε ότι ο νέος κοροναϊός «μπορεί να προκαλέσει χάος», αν φθάσει σε χώρα με σύστημα Υγείας αδύναμο να διαχειριστεί μια τέτοιου είδους επιδημία.

«Ανησυχώ πολύ ότι, αν ο ιός φθάσει σε ένα αδύναμο σύστημα Υγείας, θα προκαλέσει χάος», είπε χαρακτηριστικά. Και κατέληξε: «Το γεγονός ότι έως τώρα αυτό έχει αποφευχθεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον».

iatropedia.gr


agrinio24.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ