Με νέα στοχευμένα τεστ στους τουρίστες ανοίγουν από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου οι πύλες του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορά μας σε επισκέπτες τρίτων χωρών. Δείτε σε ποια σημεία που εστιάζουν την προσοχή τους οι Έλληνες επιστήμονες, ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι για την πανδημία του κορωνοϊού και τι θα πρέπει να κάνουμε ως χώρα, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους τουρίστες που θα μας επισκεφθούν.

Με αυξημένα μέτρα πρόληψης και ελέγχους στα σημεία εισόδου της χώρας γίνεται το νέο και μεγαλύτερο βήμα της αποκατάστασης των ταξιδιωτικών ροών, οι οποίες διακόπηκαν απότομα στα τέλη Μαρτίου, εξαιτίας της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2 που έπληξε ολόκληρο τον πλανήτη.

Κορυφαίοι επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι συμφωνούν ότι η αποκατάσταση της επικοινωνίας μας με τους άλλους λαούς αποτελεί ένα θετικό βήμα, το οποίο πρέπει να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

To iatropedia.gr, δίνει τον λόγο στους επιστήμονες. Οι καθηγητές κ.κ. Άγγελος Χατζάκης, Αθανάσιος Δημόπουλος, Χαράλαμπος Γώγος και Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναλύουν τα “συν και πλην” του ανοίγματος στον τουρισμό.

Αθ. Δημόπουλος: “Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου θα φανούν οι επιπτώσεις του τουρισμού, στην επιδημία COVID-19”

“Όπου υπάρχουν μετακινήσεις, υπάρχει και αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού”, τονίζει ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, προαναγγέλλοντας με τη φράση αυτή, την πιθανότητα να μην αποφύγουμε τελικά μια έξαρση κρουσμάτων που θα οφείλεται στους εισερχόμενους από το εξωτερικού τουρίστες:

“Θα έρχονται οι τουρίστες από διάφορα μέρη. Έχουμε και θα έχουμε και από τα βόρεια σύνορα μας αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, τα οποία θα περνούν οδικώς από τον Προμαχώνα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες όπως η Σερβία, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, Υπάρχει αύξηση εκεί που μας ανησυχεί. Αν έχεις 13 χιλιάδες Σέρβους κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα, είναι ένα θέμα… Γίνεται μία προσπάθεια από τον ΕΟΔΥ να καταγράφονται όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί κανείς να τους εντοπίσει, να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αλλά σίγουρα κάποια θα ξεφύγουν, παρ’ ότι μέχρι τώρα έχουμε πάει καλά. Θα φανεί το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, εκεί θα υπάρξει ένδειξη τι θα έχει γίνει με το άνοιγμα των συνόρων”, αναφέρει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος υπογραμμίζει ότι ο ιός υπάρχει, κι αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα από σήμερα και μετά, θα έχουμε έξαρση και σοβαρά προβλήματα, καθώς, όπως επισημαίνει, όπου υπάρχουν μετακινήσεις ανθρώπων από τη μία χώρα στην άλλη, υπάρχουν και πολλά κρούσματα:

“Θυμόσαστε, τη διαφορά σε αριθμό κρουσμάτων μεταξύ της βόρειας Ιταλίας που είχε πολλούς τουρίστες και της νότιας Ιταλίας, ή για παράδειγμα τι συνέβη με την Ολλανδία, που δέχεται 35 εκατομμύρια τουρίστες τον χρόνο στα αεροδρόμια. Οι χώρες που είχαν χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, ήταν αυτές που είχαν χαμηλό αριθμό μετακινήσεων. Ίσως γι’ αυτό έχουν αυξηθεί τα κρούσματα τον τελευταίο μήνα στις Βαλκανικές χώρες. Κι εδώ στην Ελλάδα μπορεί να συμβεί το ίδιο”.

Αυτό που δεν θέλουμε να συμβεί είναι να υπάρχουν πολλά κρούσματα διάσπαρτα στη χώρα, καθώς αυτό θα σημαίνει ότι έχει χαθεί ο έλεγχος της επιδημίας. Η εστιασμένη διασπορά, είναι μια περισσότερο ελεγχόμενη κατάσταση, τονίζει ο καθηγητής Θ. Δημόπουλος:

“Μπορεί να τύχουν 50 κρούσματα, αλλά αν τύχουν σε 50 σημεία εκεί ανησυχείς πολύ. Αν είναι 50 κρούσματα και είναι 15 εδώ και 5 εκεί, δηλαδή πιο εστιασμένα είναι διαφορετικό. Υπάρχει ανάγκη ο κόσμος να δείξει μια προσήλωση όσο γίνεται περισσότερο, στην απόσταση, στη μάσκα, στο πλύσιμο χεριών, στις συναθροίσεις, όσο μπορεί περισσότερο”

Α. Βατόπουλος: “Γρήγορη διάγνωση, γρήγορη ιχνηλάτηση, γρήγορη απομόνωση των κρουσμάτων”

Στην ταχύτητα της διάγνωσης, της ιχνηλάτησης και της απομόνωσης των κρουσμάτων εστιάζει την επιτυχία του εγχειρήματος “άνοιγμα των συνόρων”, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Γρήγορη διάγνωση, γρήγορη ιχνηλάτηση και γρήγορη απομόνωση, ώστε να μην δοθεί η ευκαιρία σε κρούσματα να προκαλέσουν διασπορά. Να μην έχουμε δηλαδή υπερμεταδόσεις. Δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει. Το στοίχημα είναι αν έρθουν κρούσματα, -που είναι πιθανόν να έρθουν κρούσματα- να είναι ελεγχόμενα και να μην προκαλέσουν ανεξέλεγκτη κατάσταση”, αναφέρει ο καθηγητής μικροβιολογίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, έχει τεράστια σημασία η έγκαιρη διαχείριση των κρουσμάτων στα νησιά. Εκεί θα “παιχτεί όλο το παιχνίδι”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και όχι τόσο στα τεστ στα αεροδρόμια και τις πύλες εισόδου της χώρας:

“Αν γρήγορα, δηλαδή, θα απευθυνθεί κάποιος στο σύστημα υγείας, δηλαδή στον γιατρό, αν γρήγορα θα τεθεί η διάγνωση κλπ. Δηλαδή κατά πόσον όλες οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν, θα οδηγήσουν σε γρήγορη αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Νομίζω εκεί έχουν εστιαστεί όλοι κι εκεί παίζεται το παιγνίδι. Αυτή είναι η αίσθηση μου. Τώρα τα τεστ στα αεροπλάνα που γίνονται στοχευμένα έχουν κι αυτά τον ρόλο τους, αλλά δείχνουν μόνο την εικόνα εκείνης της στιγμής. Δηλαδή, ένας άνθρωπος μπορεί να έχει αρνητικό τεστ, αλλά να έχει τον κορωνοϊό και μετά από μία εβδομάδα να είναι θετικός, όταν θα έχει κυκλοφορήσει, ήδη, στη χώρα. Διασφαλίζουν μεν τα τεστ, αλλά όχι απόλυτα”

Αυξομειώσεις κρουσμάτων υπάρχουν παγκοσμίως, καθώς η πανδημία είναι ενεργή και συνεχής, αναφέρει ο καθηγητής:

“Σε παγκόσμιο επίπεδο η πανδημία είναι ενεργή. Άρα μπορεί να έχουμε παντού αυξομειώσεις των κρουσμάτων, συνεχώς. Αλλά, όπως όλοι έχουν πει, δεν μπορούμε να μείνουμε κλειδαμπαρωμένοι στην Ελλάδα, πρέπει κάποια στιγμή να ανοίξουν τα σύνορα και να υπάρχει και επικοινωνία με άλλους λαούς. Δεν είναι μόνο ο τουρισμός, είναι η επικοινωνία γενικότερα”.

Α. Χατζάκης: “Προσοχή! Δεν θα είναι όλοι οι επισκέπτες μας ειλικρινείς”

“Το άνοιγμα των συνόρων είναι αναπόφευκτο. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση επ’ αόριστον γιατί έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αλλά πρέπει να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος”, τονίζει στο iatropedia.gr o καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, ο οποίος ελπίζει όπως λέει, το κόστος αυτό “να είναι ελέγξιμο”.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να “ξεφύγουν” περισσότερα κρούσματα από όσα περιμένουμε, αναφέρει και υπογραμμίζει ότι οι ειδικοί αλγόριθμοι που έχουν επιστρατευθεί στα αεροδρόμια φαίνεται να αποδίδουν.

“Υπάρχουν κάποια προβλήματα στη διαχείριση των θετικών κρουσμάτων στα αεροδρόμια. Στην αρχή για παράδειγμα, υπήρχαν παράπονα ότι ενώ εξεταζόντουσαν και περίμεναν τα αποτελέσματα τους στοίβαζαν όλους μαζί. Δηλαδή μικροθέματα, τα οποία φαντάζομαι ότι στην πορεία θα λήξουν. Τώρα, όλα θα κριθούν στην πράξη και δεν νομίζω ότι το πρόβλημα θα είναι τόσο στα αεροδρόμια, το πρόβλημα θα είναι μετά. Δηλαδή, πως θα γίνει η διαχείριση, εκεί χρειάζεται προσοχή. Δυστυχώς ξέρουμε δύο – τρία περιστατικά τα οποία είπαν ψέματα, δηλαδή ταξίδεψαν ως θετικοί, ενώ το ξέρανε ότι ήταν ασθενείς. Έχουμε τέτοια μικροπροβλήματα, τα οποία φαντάζομαι ότι δεν αλλάζουν την εικόνα. Γενικά, είμαι αισιόδοξος ότι το όποιο πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί”, υπογραμμίζει ο κ. Χατζάκης.

Χ. Γώγος: “Η φόρμα Passenger Locator Form (PLF) φιλτράρει τα θετικά κρούσματα, αλλά θα περάσουν και θετικά περιστατικά”

Στον ηλεκτρονικό αλγόριθμο που θα “φιλτράρει” έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και θα εμποδίζει τους ασθενείς με COVID-19 να διασπείρουν τον ιό στην χώρα, αναφέρεται ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Χαράλαμπος Γώγος.

Υπάρχει πάντα ένας παράγοντας κινδύνου κι ένα ρίσκο, λέει, όμως το σύστημα ασφάλειας Passenger Locator Form, η ειδική φόρμα που θα συμπληρώνουν δηλαδή 48 ώρες πριν από το ταξίδι τους οι τουρίστες και θα περιέχει πληροφορίες για τις χώρες προέλευσής τους κι αν αυτές έχουν αυξημένο επιπολασμό, θα αποδειχθεί σωτήριο, όμως, και πάλι “κρούσματα θα ξεφύγουν”, όπως αναφέρει:

“Υπάρχει ήδη ένα σύστημα ασφάλειας για την είσοδο πιθανών κρουσμάτων από χώρες που έχουν αυξημένο επιπολασμό. Αυτό το σύστημα τελικά επικράτησε για λόγους πρακτικούς, γιατί δεν μπορούσαν προφανώς να ελεγχθούν όλοι, εκατομμύρια άνθρωποι που μπαίνουν στη χώρα. Αυτό το σύστημα ανίχνευσης των -αυξημένου κινδύνου- επιβατών, θα έχει έναν αλγόριθμο που θα καταλήγει σε έναν τελικό δείκτη, μια παράμετρο που θα δείχνει ποιοι από αυτούς έχουν αυξημένες πιθανότητες και έτσι αυτοί στοχευμένα θα ελέγχονται. Σίγουρα, όμως, θα περάσουν και περιστατικά ανεξέλεγκτα, αυτό δεν μπορεί να μην συμβεί”, επισημαίνει ο κ. Χαράλαμπος Γώγος.

Σημαντικό δεύτερο στάδιο είναι αυτό της ευθυγράμμισης και πειθάρχησης των εμπλεκομένων με τον τουρισμό, στα πρωτόκολλα ασφαλείας του ΕΟΔΥ, τονίζει ο καθηγητής:

“Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό, θα πρέπει να δείξουν την κατάλληλη συμπεριφορά για την τήρηση των μέτρων, τις αποστάσεις, τις μάσκες στα μαγαζιά που χρειάζεται, αντισηπτικά παντού κ.α.. Και από εκεί και πέρα και το κράτος έχει την υποχρέωση όλα αυτά που σχεδιάστηκαν, να εφαρμοστούν στην πράξη. Πιστεύω ότι υπάρχει αυτή η διάθεση και η προετοιμασία. Αν από την άλλη χρειαστούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνονται, δηλαδή, περιοριστικά μέτρα σε έναν ολόκληρο χώρο, ή ένα ολόκληρο ξενοδοχείο, μια περιοχή, είτε μια πόλη, ένα νησί κλπ. Δεν νομίζω ότι θα χρειαστούν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, εάν φτάσουμε στην “πηγή” και το περιορίσουμε έγκαιρα. Έτσι θα πορευθούμε κι ο Θεός βοηθός! Είμαστε έτοιμοι, θα προσπαθήσουμε κι όλα θα πάνε καλά!”, καταλήγει ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Γώγος.



agrinio24.gr