Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας δήλωσε ότι ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, αλλά δεν θα τελειώσουμε έτσι εύκολα με την όλη κατάσταση

Σε καλό δρόμο βαδίζει η χώρα σε ό,τι αφορά στην πανδημία, δεδομένου ότι σημειώνεται αποκλιμάκωση στα κρούσματα και στις ΜΕΘ καταγράφεται ήπια, αλλά σταθερή μείωση, με την κυβέρνηση να αποφασίζει μερική χαλάρωση των μέτρων από την ερχόμενη Δευτέρα. Βέβαια, η ανησυχία παραμένει, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Ειδικότερα, τονίζουν ότι ο χιονιάς βοήθησε την εβδομάδα αυτή στο να μειωθούν τα κρούσματα, καθώς εφαρμόστηκε αρκετά η τηλεργασία και τα σχολεία έκαναν μάθημα με τηλεκπαίδευση.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα σήμερα, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας είπε ότι ο κορωνοϊός θα γίνει ενδημικός, αλλά δεν θα τελειώσουμε έτσι εύκολα με την όλη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής αιματολογίας σημείωσε ότι η πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη είναι υπαρκτή, και επομένως πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί.

«Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε.

Αναφορικά με τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των περασμένων κυμάτων.

Μάλιστα, ανάλογα με το προφίλ των ασθενών, δήλωσε πως το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό υψηλό επιπλοκών και θνητότα εως και 3 φορές, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

«Τα κρούσματα μετατρέπονται σε νοσηλείες όταν παράλληλα δεν έχουμε εμβολιασμό», σχολίασε.

Με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών χαρακτήρισε αντιφατική τη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο τόνισε πως θετικά θα λειτουργήσει για την αποκλιμάκωση ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Από τη μεριά του, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης δήλωσε χθες ότι βρισκόμαστε στην «κόψη του ξυραφιού», καθώς οι μισές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας είναι στην αρχή μιας πολύ μικρής αύξησης κρουσμάτων, αν και η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι ακόμα σε πτωτική πορεία. 

«Όμως ο ρυθμός πτώσης μειώνεται συνεχώς και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην κοινότητα, οι οποίοι μπορούν να μολυνθούν που σημαίνει ότι έχει μειωθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με την τρίτη δόση», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Υπογράμμισε δε ότι αν δεν αυξηθεί αυτός ο ρυθμός, θα πέσουμε κάτω από τα 10.000 κρούσματα προς το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα, αυτό σε βάθος χρόνου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σημαίνει και μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid. «Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε 2.500 θανάτους παραπάνω από αυτούς που μπορούμε να έχουμε αν εμβολιαστούμε γρήγορα με την τρίτη δόση», επεσήμανε. 

vradini.gr



agrinio24.gr