Αντικρουόμενα ευρήματα έχουν οι έως τώρα μελέτες για την αξία της θεραπείας με πλάσμα αίματος σε ασθενείς που νοσούν εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Νέες αμφιβολίες για την αξία της θεραπείας με πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς, για την αντιμετώπιση της σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, δημιουργούν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης από την Αργεντινή.

Όπως έδειξε, η θεραπεία με πλάσμα αίματος δεν ωφελεί ιδιαιτέρως τους πάσχοντες από σοβαρή πνευμονία εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Είχε προηγηθεί μελέτη στην Ινδία, η οποία είχε παραπλήσια ευρήματα. Ωστόσο άλλες μελέτες έχουν δείξει πως η μέθοδος μπορεί να μειώνει την ανάγκη για οξυγόνο και ίσως τη θνησιμότητα.

Το πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς είναι πλούσιο σε αντισώματα εναντίον του νέου κορωνοϊού. Γι’ αυτό τον λόγο, χορηγείται παγκοσμίως στους ασθενείς με βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο οργανισμός τους να τον καταπολεμήσει.

Τυχαιοποιημένη μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν συνολικά 333 ασθενείς με σοβαρή πνευμονία λόγω του κορωνοϊού. Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε να συγκριθεί η αποτελεσματικότητα της μεθόδου με εκείνη ενός εικονικού φαρμάκου (placebo). Τα δύο τρίτα έλαβαν πλάσμα αίματος από αναρρώσαντες ασθενείς και οι υπόλοιποι όχι.

Οι ασθενείς είχαν ηλικία 52-72 ετών. Ο κορωνοϊός τους νόσησε μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου 2020. Το 65% είχαν υποκείμενα νοσήματα και το 68% ήσαν άνδρες.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η θεραπεία με πλάσμα αίματος δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάσταση της υγείας όσων υπεβλήθησαν σε αυτήν. Ούτε μείωσε ιδιαίτερα τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ειδικότερα, 30 ημέρες μετά τη λήψη της θεραπείας ή του εικονικού φαρμάκου, δεν υπήρχε ιδιαίτερη διαφορά στα συμπτώματα ή στην υγεία των ασθενών. Η, δε, θνησιμότητα ήταν:

  • 10,96% στους ασθενείς που έλαβαν πλάσμα αίματος
  • 11,43% σε όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

Η διαφορά αυτή δεν είναι στατιστικώς σημαντική, ώστε να θεωρηθεί ότι αποτελεί όφελος, λένε οι ερευνητές.

«Υπάρχει ακόμα η πιθανότητα η θεραπεία με πλάσμα αίματος να βοηθά τους ασθενείς σε λιγότερο σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ventura Simonovich από το Hospital Italiano του Μπουένος Άιρες. «Δεδομένων όμως των αντικρουόμενων ευρημάτων των υπαρχουσών μελετών, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.



agrinio24.gr