Συνεχίζεται η συρροή των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ξάνθη και μαζί μ’ αυτά τα μέτρα υγιεινής και περιορισμού των μετακινήσεων. 12 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν την Δευτέρα 29-06-20, όμως, μετά από ευρεία επιστημονική και επιχειρησιακή σύσκεψη αποφασίστηκε μερική άρση της καραντίνας και ταυτόχρονα παράταση σειράς μέτρων που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα. Συναγερμός στα αεροδρόμια και για τους επισκέπτες από βαλκανικές χώρες.

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Μετά από αξιολόγηση των νέων επιστημονικών δεδομένων, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης, αλλά και της Κοινότητας Μύκης σττην Ξάνθη, αλλά και η εφαρμογή πλαισίου μέτρων για επτά (7) ημέρες.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.

2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.

3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.

4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α’ βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι είναι υπό έλεγχο η τοπική επιδημία στην Ξάνθη και εάν δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις τις επόμενες ημέρες, ενδέχεται σε μία εβδομάδα να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στη Θράκη.

Ανησυχία και για τα εισαγόμενα κρούσματα

Σε μεγάλη επιφυλακή, ωστόσο, βρίσκονται τόσο η Πολιτική Προστασία, όσο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την επικείμενη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων, μετά το μεγάλο άνοιγμα των συνόρων, που αναμένεται από την 1η Ιουλίου.

Εχθές εντοπίστηκαν τρία νέα κρούσματα σε πύλες εισόδου της χώρας, ενώ οι επιστήμονες αναμένουν να αυξηθεί αρκετά το ποσοστό των ημερήσιων κρουσμάτων από το εξωτερικό, από αύριο και για τις επόμενες μέρες.

Ηδη, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 1/3 των κρουσμάτων μέχρι σήμερα προέρχεται από το εξωτερικό, καθώς την τελευταία εβδομάδα από τα 122 κρούσματα συνολικά, τα 37 αφορούσαν ταξιδιώτες από άλλες χώρες, στις οποίες υπάρχει μεγάλη έξαρση του κορωνοϊού.

Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων στα Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, ανησυχία υπάρχει όχι μόνο για τις ευρωπαϊκές χώρες με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και αλλά και για αρκετές βαλκανικές χώρες, στις οποίες παρατηρείται τελευταία αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλη ροή επισκεπτών προς την χώρα μας. Ήδη, στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ του περασμένου Σαββάτου, ανακοινώθηκαν δύο “εισαγόμενα” κρούσματα προερχόμενα από την Αλβανία.

Στη γειτονική μας Σερβία έχουν επιβεβαιωθεί το τελευταίο 24ωρο, 254 νέα κρούσματα και τρεις νεκροί (270 νεκροί συνολικά και τα κρούσματα 14.046), ενώ και στην Αλβανία, το Κόσοβο, αλλά και την Βουλγαρία, παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, η Κροατία επέβαλε εκ νέου υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, σε επισκέπτες από τέσσερις χώρες των Βαλκανίων (Κόσοβο, Βοσνία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία).

Νίκος Χαρδαλιάς: “Μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά”

Την επιχειρησιακή οργάνωση της χώρας για τη θωράκισή της απέναντι στην απειλή των εισερχόμενων κρουσμάτων έχει αναλάβει η Πολιτική Προστασία με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, και για το λόγο αυτό θα αυξηθούν κατά πολύ τα διαγνωστικά τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας από αύριο και μετά.

Ηδη, ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας, ο οποίος περιοδεύει από την περασμένη Παρασκευή, σε 18 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, τα οποία θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται και κάθε μέρα στις πτήσεις:

“θα γίνονται 60 στοχευμένοι έλεγχοι, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια μιας πλατφόρμας.Με τα στοιχεία αυτά σε όλη τη χώρα θα δίδεται προτεραιότητα στα επιστημονικά και επιδημιολογικά κριτήρια που αφορούν στον τόπο προέλευσης, στο προφίλ του ταξιδιώτη, στα ηλικιακά του δεδομένα και μια σειρά άλλων κριτηρίων για το ποιος πρέπει να κάνει το τεστ ποιος μπορεί να θεωρείται ως μεγαλύτερου ρίσκου ταξιδιώτης”, δήλωσε τη Δευέρα ο υφυπουργός Π.Π, μετά την επίσκεψή του στο διεθνές αεροδρόμιου της Σκιάθου “Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης”.

Επισήμανε, επίσης, ότι το αεροδρόμιο της Σκιάθου είναι έτοιμο να υποδεχθεί από την Τετάρτη τουρίστες από το εξωτερικό, με αδιαπραγμάτευτους όρους προστασίας της δημόσιας υγείας.

“Κάθε εισερχόμενος επισκέπτης στην Ελλάδα μέσω του «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης» θα υπόκειται σε συγκεκριμένες διαδικασίες, στη συμπλήρωση ενός εντύπου και ανάλογα με τις πληροφορίες που έχει δώσει, θα αξιολογείται από ομάδα επιστημόνων” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γ.Γ. Τουρισμού Κώστα Λούλη.



agrinio24.gr