Η εξέταση αποτελεί τμήμα της γενικής αίματος. Δείχνει την μορφολογία βασικών κυττάρων του αίματος, που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο τον οργανισμό. Τι έδειξε νέα μελέτη σε περισσότερους από 1.600 ασθενείς με Covid-19.

Μία απλή εξέταση στην οποία όλοι υποβαλλόμαστε με την γενική αίματος, μπορεί να «προβλέπει» πόσο σοβαρή θα είναι η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η εξέταση είναι το εύρος κατανομής ερυθρών (RDW) και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις στο μέγεθος των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η διακύμανση στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, τόσο σοβαρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η νόσος τους.

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από την ανάλυση των διαγνωστικών εξετάσεων και της έκβασης 1.641 ασθενών. Όλοι τους νοσηλεύθηκαν με λοίμωξη Covid-19 σε ορισμένα νοσοκομεία της Βοστώνης την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου 2020. Το αποτέλεσμα της εξέτασης RDW συσχετίσθηκε ισχυρά με τη θνησιμότητα, δήλωσε ο ερευνητής Dr. Jonathan Carlson, αιματολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH), στη Βοστώνη.

Η συσχέτιση παρέμεινε ισχυρή όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο, όπως:

  • Την ηλικία
  • Τα ευρήματα διαφόρων άλλων εξετάσεων
  • Την γενικότερη κατάσταση της υγείας και τα υποκείμενα νοσήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Επιβλέπων ερευνητής είναι ο παθολογοανατόμος Dr John Higgins, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου

«Προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο για να αναγνωρίζουμε εγκαίρως τους υψηλού κινδύνου ασθενείς με τη λοίμωξη Covid-19», δήλωσε ο Dr Higgins. «Θέλαμε να δούμε ποιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από πρώιμες επιθετικές παρεμβάσεις και ποιοι είναι πιθανότερο να επιδεινωθούν ραγδαία».

Η ανάλυση των ιατρικών φακέλων των ασθενών γρήγορα έδειξε ότι το RDW μπορεί να δείχνει τα σοβαρά περιστατικά. Όσοι ασθενείς είχαν υψηλότερο RDW όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο, διέτρεχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους. Το RDW θεωρήθηκε ως υψηλό όταν οι τιμές του υπερέβαιναν το 14,5%.

Ειδικότερα, η θνησιμότητα στους ασθενείς με υψηλό RDW ήταν 31%. Ωστόσο στους ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, οι οποίοι είχαν χαμηλότερο RDW, η θνησιμότητα ήταν μόλις 11%.

Επιπλέον, όταν το RDW ενός ασθενούς ήταν χαμηλό κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, αλλά αυξανόταν στη συνέχεια, πάλι κινδύνευε να εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα μπορούσε ο νέος κορωνοϊός να επηρεάσει τη μορφολογία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ούτε γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες επιπλοκές και θανάτους από τη νόσο Covid-19.

Τι σημαίνει το RDW

Ανεξαρτήτως λοίμωξης από τον κορωνοϊό ή όχι, το αυξημένο RDW είναι ένδειξη φτωχής υγείας. Όταν είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό, μπορεί να υποδηλώνει λ.χ. κάποια διατροφική ανεπάρκεια (π.χ. έλλειψης σιδήρου, βιταμίνης B12). Γενικά, οι τιμές του σε συνδυασμό με άλλους δείκτες στο αίμα χρησιμεύουν για τη διάγνωση διαφόρων καταστάσεων, όπως:

  • Η σιδηροπενική αναιμία
  • Διάφοροι άλλοι τύποι αναιμίας
  • Η θαλασσαιμία
  • Η δρεπανοκυτταρική νόσος
  • Η χρόνια νόσος του ήπατος
  • Η νεφρική νόσος
  • Ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ή ερυθροκύτταρα) είναι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα και τους ιστούς.

Επόμενο βήμα για τους ερευνητές της Βοστώνης είναι να ανακαλύψουν πως σχετίζεται το υψηλό RDW με χειρότερη έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. «Αυτού του είδους οι ανακαλύψεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές στρατηγικές», εκτίμησε ο ερευνητής Dr. Aaron Aguirre, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.



agrinio24.gr