Ακόμα ένα καμπανάκι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεγάλο λάθος ο εφησυχασμός. Όσοι αψηφούν τον κορωνοϊό, πληρώνουν τελικά βαρύ τίμημα.
Όποιος νομίζει ότι ξεμπερδέψαμε με τον νέο κορωνοϊό, πλανάται πλάνην οικτράν. Ο κορονοϊός Covid-19 ήρθε για να μείνει και θα ζήσουμε πολύ χειρότερες καταστάσεις, εάν δεν λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και αντιμετώπισης.
Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην επέτειο των έξι μηνών από τις πρώτες αναφορές για την ύπαρξη του νέου ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για πρώτη φορά για μια «μυστηριώδη πνευμονία» στην Κίνα, στις 30 Δεκεμβρίου 2019.
Ακριβώς έξι μήνες αργότερα, ο κορωνοϊός έχει κοστίσει τη ζωή σχεδόν 505.000 ανθρώπων. Έχει επίσης μολύνει τουλάχιστον 10,27 εκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη. Καμία σχέση με την «αθώα γριπούλα» που διατείνονταν κάποιοι, κατά την έναρξη της πανδημίας.
Κρούσματα και θάνατοι θα αυξηθούν κατακόρυφα εάν όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις του κόσμου δεν υιοθετήσουν αμέσως τις σωστές στρατηγικές, προειδοποίησε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ.
«Η επέτειος των 6 μηνών είναι η στιγμή για να αναλογιστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει και τα μαθήματα που έχουμε πάρει», είπε. «Είναι όμως και η στιγμή για να δεσμευτούμε ξανά πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τώρα ζωές».
Πέντε προτεραιότητες
Όπως εξήγησε, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο θα αποτελέσει «μακροπρόθεσμα» ένα σημαντικό εργαλείο για να σταματήσει ο κορωνοϊός τη διασπορά του. «Μακροπρόθεσμα», όμως. Όχι σήμερα, ούτε τώρα. «Υπάρχουν πέντε άλλες προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να εστιάσει τώρα κάθε χώρα, για να σώσει τώρα ζωές», είπε εμφατικά. Οι προτεραιότητες αυτές είναι:
- Να πειστούν οι κοινωνίες των πολιτών να λάβουν μέτρα εναντίον του. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως στα χέρια μας δεν βρίσκεται μόνο η δική μας υγεία, αλλά και εκείνη των γύρω μας. Επομένως, πρέπει όλοι να τηρούμε τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης.
- Να ληφθούν μέτρα καταστολής της μετάδοσης του ιού. Το κεντρικό μήνυμα του Π.Ο.Υ. παραμένει «ανίχνευση, ιχνηλάτηση, εντοπισμός και απομόνωση».
- Να αναγνωρίζονται εγκαίρως τα σοβαρά περιστατικά. «Η έγκαιρη χορήγηση οξυγόνου και δεξαμεθαζόνης στους ασθενείς με σοβαρή και πολύ σοβαρή νόσο, σώζει ζωές», είπε ο Dr Ghebreyesus.
- Να επιταχυνθεί η ιατρική έρευνα. Ο κορωνοϊός παραμένει σε μεγάλο βαθμό αληθινό μυστήριο για τους επιστήμονες, παρότι έχουν ήδη μάθει πολλά γι’ αυτόν. Χρειαζόμαστε επίσης καλύτερα όπλα εναντίον του.
Η πέμπτη προτεραιότητα είναι η πολιτική βούληση. Η ανθρωπότητα παραμένει διχασμένη ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όσες χώρες αψήφησαν τον κορωνοϊό, πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Όσες τον αντιμετώπισαν επιθετικά, τα κατάφεραν πολύ καλύτερα. Όμως ό,τι κάνει μία χώρα, επηρεάζει και άλλες.
«Όλοι θέλουμε να τελειώσει, αλλά…»
Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει προκαλέσει τα μισά του κρούσματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Επιταχύνεται όμως η εξάπλωσή του στη Λατινική Αμερική, τη Νότια Ασία και την Αφρική. Μάλιστα στις χώρες αυτές δεν αναμένεται να κορυφωθεί η πανδημία πριν τα τέλη Ιουλίου.
«Αν και πολλές χώρες έχουν κάνει βήματα προόδου, η πραγματικότητα είναι πως η πανδημία επιταχύνεται», τόνισε ο Dr Ghebreyesus. «Όλοι θέλουμε να τελειώσει. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η σκληρή αλήθεια όμως είναι πως ούτε κατά διάνοιαν έχουμε τελειώσει με τον ιό. Αν η ανθρωπότητα δεν ενωθεί, ώστε να αναχαιτίσει τον ιό με ενιαίο τρόπο, θα δούμε τα χειρότερα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά σε αυτού του είδους το περιβάλλον και τις συνθήκες, φοβόμαστε για το χειρότερο».