Ανησυχία για την αντοχή του συστήματος υγείας ενόψει του χειμώνα επικρατεί στις υγειονομικές αρχές, καθώς βρισκόμαστε ακόμη στο καλοκαίρι από πλευράς καιρικών συνθηκών και τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να φτάνουν στο ήμισυ της πληρότητάς τους, εξαιτίας της αύξησης στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό.

Από τις άδειες πτέρυγες και κλινικές COVID-19 τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στα νοσοκομεία όλης της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς “Σωτηρία” και “Αττικόν”, φτάσαμε πάλι στις αυξημένες εισαγωγές σοβαρών περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία για τους διασωληνωμένους ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφανίζουν αύξηση της τάξεως του 70%.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξήθηκε σε περισσότερους από 10, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Από τους 42 ασθενείς σε ΜΕΘ στις 8/9, στην χθεσινή επιδημιολογική έκθεση 12/9 ο αριθμός “σκαρφάλωσε” στους 53.

Να σημειωθεί εδώ, ότι η αύξηση των πραγματικών περιστατικών είναι μεγαλύτερη, καθώς καθημερινά αφαιρούνται από τη λίστα των διασωληνωμένων, όσοι ασθενείς έχουν μοιραία κατάληξη.

Ανήσυχοι οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Οι έλληνες επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό τα νούμερα της αύξησης των σοβαρών περιστατικών, καθώς εκτιμούν ότι με τον ρυθμό αυτό δεν θα αργήσουμε να φτάσουμε και πάλι στα επίπεδα των 100 διασωληνωμένων ασθενών του του α’ κύματος της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι ο δείκτης της αύξησης των ασθενών σε ΜΕΘ, είναι από τους πιο “επικίνδυνους” για την εξέλιξη μιας επιδημίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι στο ρεκόρ των 372 προχθεσινών κρουσμάτων και την “ανησυχητική σταδιακή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ”, έκανε ειδική μνεία και ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Παρασκευής 11/09.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η διάμεση ηλικία των 53 διασωληνωμένων ασθενών που καταγράφονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 70 ετών, ενώ σχεδόν το 80% αυτών (οι 43) είναι άνδρες, και 10 είναι γυναίκες. Περισσότεροι από τους 8 στους 10 έχουν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές στην Αττική

Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα σημάδια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από τις μισές εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό που καταγράφονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, εντοπίζονται στην Αττική.

Αυτό είναι αυτονόητο, καθώς στην πρωτεύουσα συγκεντρώνονται σχεδόν οι μισές καθημερινές μολύνσεις COVID-19 όλης της χώρας. Έτσι, η πληρότητα των νοσοκομείων αναφοράς της πρωτεύουσας, (Σωτηρία, Αττικόν, Ευαγγελισμός) σχεδόν πλησιάζει το 60%, ενώ παρόμοια εικόνα εμφανίζουν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνο οι εισαγωγές σε απλές κλινικές COVID-19 στην πρωτεύουσα πλησιάζουν τις 500.

Με ανοιχτό πάντα το σενάριο της επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων στην πρωτεύουσα -κάτι που μοιάζει πλέον αναπόφευκτο- και καθώς η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να μην επιβληθεί ξανά οριζόντιο lockdown στη χώρα, το Υπουργείο Υγείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για το “άνοιγμα” επιπλέον κρεβατιών ΜΕΘ στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας οι κλίνες ΜΕΘ θα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 20 κλίνες.

Αγώνας δρόμου για τον εξοπλισμό των Παιδιατρικών Νοσοκομείων

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, τα οποία κατά την πρώτη φάση της πανδημίας με συνθήκες lockdown, σχολεία κλειστά και μικρά ποσοστά νόσησης των μικρών παιδιών, δεν χρειάστηκε να διαχειριστούν μεγάλο όγκο περιστατικών COVID-19.

Σήμερα, όμως, με την αύξηση των λοιμώξεων στην κοινότητα είναι βέβαιο ότι τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία θα κληθούν να αντεπεξέλθουν στη νοσηλεία ύποπτων, αλλά και θετικών κρουσμάτων του κορονοϊού. Πολύ περισσότερο δε, που από τον Οκτώβριο και μετά θα κάνει την εμφάνισή της και η επιδημίας της γρίπης, εξαιτίας της οποίας θα υπάρξουν αυξημένες εισαγωγές.

Το Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, πάντως, σήμερα διαθέτει δύο θαλάμους αρνητικής πίεσης και κλινική νοσηλείας κρουσμάτων COVID-19, ενώ το “Αγλαϊα Κυριακού” ακόμη 7 απομονωμένες κλίνες για θετικά περιστατικά. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί κανονική κλινική COVID-19 στο “Αγλαϊα Κυριακού” και να αυξηθούν οι υπάρχουσες 5 κλίνες ΜΕΘ.

Το Παίδων “Πεντέλης” διαθέτει μόνο κλινική “φιλοξενίας” ύποπτων περιστατικών κορονοϊού, ενώ σε περίπτωση ταυτοποίησης κρούσματος, ζητείται η μεταφορά του για νοσηλεία στα Νοσοκομεία Παίδων.

Να σημειωθεί, ότι τις προηγούμενες ημέρες παραδόθηκαν μετά από δωρεά ιδιώτη, τέσσερις υπερσύγχρονες κλίνες αρνητικής πίεσης διεθνών προδιαγραφών, στη μονάδα λοιμωδών νοσημάτων του νοσοκομείου “Αγλαϊα Κυριακού”.



agrinio24.gr