Μάσκες και μαζική θερμομέτρηση αποτελούν απαραίτητο συμπλήρωμα της κοινωνικής απόστασης, δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του κινεζικού ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο κορονοϊός Covid-19 έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όπου «το μεγαλύτερο λάθος» στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας είναι ότι «οι πολίτες δεν φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους».

Την εκτίμηση αυτή έκανε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Science ο Dr George Gao, γενικός διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CCDC). Όπως εξήγησε, «ο κορωνοϊός μεταδίδεται με τα σταγονίδια και την στενή επαφή. Τα σταγονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, διότι όταν κάποιος μιλάει, πάντοτε βγαίνουν σταγονίδια από το στόμα του».

Ο Dr Gao παρέθεσε στη συνέντευξή του τα μέτρα που έλαβε η Κίνα για να ανακόψει το πρώτο κύμα διασποράς του κορωνοϊού.

Η Κίνα είναι η χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η παρούσα πανδημία στα τέλη του 2019. Ο κορωνοϊός έχει προσβάλλει συνολικά 82.665 ανθρώπους στις ηπειρωτικές περιοχές της. Οι 77.078 έχουν αναρρώσει, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία. Ωστόσο 3.331 ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Τα πέντε πρώτα βήματα της αναχαίτισης

Όπως είπε ο Dr Gao, η κοινωνική απόσταση αποτελεί την πιο σημαντική στρατηγική για τον έλεγχο κάθε λοιμώδους νόσου, αλλά ιδιαιτέρως των αναπνευστικών. Η κοινωνική απόσταση περικλείει:

  • Τη διατήρηση απόστασης 2 μέτρων από άλλα άτομα
  • Την αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ανθρώπων σε ένα χώρο

«Για να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό χρησιμοποιήσαμε πρώτα μη φαρμακολογικές στρατηγικές», εξήγησε ο Dr Gao. «Αυτό έγινε επειδή δεν διαθέτουμε ειδικά φάρμακα ή εμβόλια. Το δεύτερο μέτρο ήταν να απομονώσουμε όλα τα περιστατικά και το τρίτο να βρούμε τις στενές επαφές τους».

Στην Κίνα, οι Αρχές αφιέρωσαν πολύ χρόνο στην ιχνηλάτηση των στενών επαφών των κρουσμάτων. Όταν τις εντόπιζαν, τις έβαζαν και αυτές σε καραντίνα.

Το τέταρτο μέτρο που έλαβαν οι Κινέζοι ήταν να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις πολλών ανθρώπων σε δημόσιους χώρους. Και το πέμπτο να θέσουν αυστηρά όρια στις μετακινήσεις.

Οι μάσκες και η θερμομέτρηση

Οι μάσκες ήταν ένα εξίσου σημαντικό μέτρο. Και αυτό διότι «πολλοί ασθενείς έχουν ασυμπτωματικές ή προσυμπτωματικές λοιμώξεις», είπε ο ειδικός. «Εάν φορούν μάσκες, μπορεί να εμποδίσουν τα σταγονίδια που φέρουν τον ιό να μολύνουν άλλα άτομα».

Ένα άλλο μέτρο που εφαρμόζεται εκτεταμένα στην Κίνα είναι η θερμομέτρηση των πολιτών. Αυτή πρέπει να γίνεται «όσο το δυνατόν πιο συχνά», για να εντοπίζεται και να απομονώνεται αμέσως όποιος παρουσιάζει υψηλό πυρετό.

Η απομόνωση των φορέων του ιού θεωρείται πολύ σημαντική, διότι πρέπει να απομακρυνθούν από την κυκλοφορία οι πηγές του ιού. Επειδή ωστόσο οι φορείς είναι πολλοί, «στην Κίνα αναγκαστήκαμε να κτίσουμε προκατασκευασμένα νοσοκομεία και να μετατρέψουμε γήπεδα σε χώρους νοσηλείας», πρόσθεσε ο Dr Gao.

Όλ’ αυτά τα μέτρα λαμβάνονται και επειδή δεν είναι ακόμα σίγουρη η διάρκεια ζωής του κορωνοϊού στο περιβάλλον. «Επειδή είναι ένας ιός με έλυτρο, πολλοί νομίζουν ότι είναι εύθραυστος και πολύ ευαίσθητος στη θερμοκρασία και την υγρασία. Ωστόσο μελέτες που διεξήχθησαν σε Κίνα και ΗΠΑ έδειξαν ότι είναι πολύ ανθεκτικός και έχει μακρά επιβίωση σε ορισμένες επιφάνειες. Επομένως πρέπει να λαμβάνονται εντατικά μέτρα εναντίον του», είπε ο Dr Gao.

Το έλυτρο είναι ένα εξωτερικό περίβλημα από λιπίδια, που περιβάλλει το γενετικό υλικό πολλών ιών. Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένας ιός που διαθέτει έλυτρο, γι’ αυτό και καταστρέφεται με το καλό σαπούνισμα των χεριών (το σαπούνι διαλύει τα λιπίδια του ελύτρου).



agrinio24.gr