Μεγάλες νίκες, αλλά και συντριπτικές ήττες ζουν γιατροί και νοσηλευτές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων στις χώρες τις οποίες χτυπά ανελέητα ο κορωνοϊός, όπως και στη χώρα μας.

Οι μεγάλες μάχες ενάντια στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δίνονται στις ΜΕΘ. Εκεί γιατροί και νοσηλευτές εξαντλούν κάθε δυνατότητα να κρατήσουν στη ζωή ασθενείς, με τα ελάχιστα θεραπευτικά όπλα που διαθέτει σήμερα η επιστήμη. Χιλιάδες μάχες, όμως, χάνονται καθημερινά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Νοσηλεύτρια περιγράφει δραματικές στιγμές στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, όταν ασθενείς χάνονται κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται σήμερα τα περισσότερα περιστατικά COVID-19 παγκοσμίως, οι 6 στους 10 ασθενείς άνω των 75 ετών που μολύνονται από τον κορωνοϊό, χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ο ένας από αυτούς θα καταλήξει σε θάνατο.

“Είναι τρομακτικό επειδή, κάποιοι ασθενείς στην αρχή φαίνεται να βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Στη συνέχεια, όμως, ακριβώς μπροστά στα μάτια σου αρχίζει ο απότομος αποκορεσμός και μέσα σε λίγα λεπτά ο ασθενής έχει φύγει”, αναφέρει στο cnn.com, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Elmhurst της Νέας Υόρκης, περιγράφοντας σοβαρή πνευμονία από τον κορωνοϊό, που καταλήγει σε θάνατο. Να σημειωθεί ότι αποκορεσμός είναι η πτώση των επιπέδων του οξυγόνου στον οργανισμό, σε μη ασφαλή -και εν προκειμένω σε θανατηφόρα- επίπεδα.

Η νοσοκόμα αναφέρει ότι έχει συμβεί πολλές φορές στην ίδια και σε δύο συνάδελφους της γιατρούς, να παρακολουθούν εντελώς ανήμποροι ασθενείς να χάνονται από επιπλοκές του κορωνοϊού.

“Ακόμα και μετά από επανεκκίνηση της καρδιάς, ο ασθενής δεν μπορεί να αναπνεύσει και πριν περάσει ούτε λεπτό, ώστε να προλάβεις να επεξεργαστείς μέσα σου τη ζωή που χάθηκε, κάποιος θα έρθει και θα αρπάξει τον αναπνευστήρα για να τον τοποθετήσει σε έναν άλλο ασθενή”, ανέφερε η νοσοκόμα και συμπλήρωσε: “Και τότε, ένας άλλος ασθενής θα καταρρεύσει”.

Το νοσοκομείο Elmhurst είναι ένα από τα νοσοκομεία που κλήθηκε να σηκώσει ασύμμετρο βάρος από την απότομη αύξηση των σοβαρών περιστατικών στις ΗΠΑ. Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει έως και τριπλάσιο αριθμό ασθενών σε σχέση με την ανώτατη δυναμικότητά του.

Κορωνοϊός: “Φρικτή πάλη με ανίερο εχθρό” – Έξι άνθρωποι χάθηκαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

Αν και στη χώρα μας ο ρυθμός αύξησης της επιδημικής καμπύλης είναι βραδύτερος σε σχέση με άλλες χώρες, παρόμοιες χαμένες μάχες ζουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι ειδικοί μας γιατροί και νοσηλευτές. Έξι ασθενείς χάθηκαν μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, δύο από αυτούς είχαν εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μόλις την προηγούμενη ημέρα.

Σε πολύ πρόσφατη μελέτη σχετικά με τους θανάτους σε νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ , σύμφωνα με τον καθηγητής παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέρεται πως η σοβαρή πνευμονία από τον ιό με νοσηλεία σε ΜΕΘ, έχει μια θνητότητα που φτάνει έως και το 47%.

Ο κ. Τσιόδρας σχολίασε:

“Οι εντατικές είναι οι χώροι που κατ’ εξοχήν δίνεται η μάχη της ζωής, σώζονται ζωές αλλά ταυτόχρονα θρηνούν και θανάτους. Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι, είναι η τραγική κατάληξη μιας φρικτής πάλης με έναν ανίερο εχθρό. Αλλά διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα”.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπολογίζεται πως περίπου το 5% των περιπτώσεων της νόσου θα χρειαστούν εντατική θεραπεία.

  • Σήμερα οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 69, ενώ η μέση ηλικία αυτών είναι τα 66 έτη.
  • Το 47% των ασθενών σε μηχανική υποστήριξη, ταυτόχρονα με τον κορωνοϊό πάσχει και από χρόνια νοσήματα.
  • Οι 47 από τους 69, είναι άνω των 65 ετών.

Ο καθηγητής παθολογίας και επιστημονικός υπεύθυνος του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι τα αντίστοιχα νούμερα των ασθενών σε ΜΕΘ σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερα:

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε, πως αυτοί που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου και είναι αυτοί που κινδυνεύουν από τις επιπλοκές. Στις μεγάλες σειρές ασθενών από την Κίνα το ποσοστό αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο και χρειάζονταν διασωλήνωση έφθανε ως και 26% ενώ έως και 15% αυτών που έμπαιναν στο νοσοκομείο είχαν κακή έκβαση. Οι ασθενείς που συνήθως φτάνουν στην διασωλήνωση είναι πιο ηλικιωμένοι στην Κίνα ήταν περίπου 60 ετών και 40% είχαν υποκείμενα νοσήματα”.

Επιστημονικά δεδομένα και από τις ΗΠΑ δείχνουν ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος, καθώς “δεν είναι μια μάχη που εύκολα κερδίζεται”, είπε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι στη γειτονική Ιταλία ο μέσος χρόνος νοσηλείας στην Εντατική για έναν ασθενή με την νέα νόσο είναι 15 ημέρες με το ελάχιστο να είναι 10 ημέρες.



agrinio24.gr