Ο κ. Καραγκούνης μίλησε για το νομοσχέδιο που πρόκειται να έρθει και αφορά στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.

«Πέρα από την κοινωνία που έχει τις αμφιβολίες της, βλέπετε ότι και στα κόμματα υπάρχουν ενστάσεις. Η άποψή μου είναι πως δεν είναι δόκιμο και επιστημονικά τεκμηριωμένο να αλλάξουμε το πρότυπο μητέρας–πατέρα – το οποίο είναι κάτι που λαμβάνει μεγάλη συζήτηση από φορείς δικαιωμάτων και επιστημονικούς. Αυτή είναι η προσέγγισή μου. Δεν θέλω να επιβάλλω την άποψή μου σε κανέναν, ο καθένας έχει τη δική του άποψη. Δεν μπορούμε ωστόσο παράλληλα να αφήσουμε ακάλυπτες και τις περιπτώσεις ανθρώπων που βρίσκονται σε μια τέτοια πραγματικότητα, που είναι ομόφυλα ζευγάρια και ο ένας έχει υιοθετήσει ένα παιδί. Υποστηρίζω πως, αυτό μπορεί να καλυφθεί με το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δηλαδή να γίνει μια τροποποίηση του συμφώνου συμβίωσης. Και πράγματι αυτές οι περιπτώσεις να μην είναι πολλές. Φαίνεται πως δεν έχουν γίνει παραπάνω από 500 σύμφωνα συμβίωσης από ομόφυλα ζευγάρια», υπογράμμισε αρχικά.

«Δεν θέλουμε την γυναίκα να γίνει σκεύος αναπαραγωγής»

Ο κ. Καραγκούνης επεσήμανε, εξηγώντας τους λόγους που κατά την άποψη του, δεν πρέπει να γίνει δεκτό ένα τέτοιο νομοθέτημα, πως,

«Στο ζήτημα της γενικής τεκνοθεσίας υπάρχουν κοινωνιολογικές αντιδράσεις. Για μένα το πρότυπο μητέρα-πατέρας δεν πρέπει να αλλάξει, αλλά δημιουργούνται και προβλήματα με το ζήτημα της παρένθετης μητέρας. Αν ψηφιστεί ο γάμος που συνεπάγεται και ζήτημα γενικής τεκνοθεσίας, είναι θέμα χρόνου να γίνει αποδεκτή, μέσω του δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, με παρένθετη κύηση. Αν αυτό ως νομοθέτες δεν το θέλουμε δεν είναι δόκιμο νομικά να φέρουμε τον γάμο γιατί συνεπάγεται τεκνοθεσία».

Και συμπλήρωσε: «Αν τροποποιήσουμε τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να κληρονομήσει το παιδί από τον σύντροφο του γονέα του, ή να επιλυθούν προβλήματα που θα προκύψουν για το σχολείο. Τα ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών μπορούν να λυθούν με το υφιστάμενο πλαίσιο».

Μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί ένα ομόφυλο ζευγάρι;

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, «να μην γίνει αυτό το πράγμα ο κανόνας, αλλά αποδέχομαι και την πραγματικότητα. Υπάρχει μία δομική διαφωνία, αυτή του πατέρα-μητέρας. Αν τροποποιήσουμε τον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης όλα γίνονται. Αν ψηφίσουμε τον νόμο για τον γάμο που συνεπάγεται γενική τεκνοθεσία, μπαίνουμε σε νομικές ατραπούς και δημιουργούν πρόβλημα πχ παρένθετη μητέρα, γιατί δεν θέλουμε την γυναίκα να γίνει σκεύος αναπαραγωγής. Γίνεται τόσο μεγάλη “φασαρία” ενώ μπορούμε να το ρυθμίσουμε το ζήτημα με μία τροποποίηση. Δεν ήμουν στη Βουλή το 2015 που ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης ήμουν σε μία προγραμματισμένη τηλεοπτική εκπομπή αλλά αν ήμουν στη Βουλή, θα ψήφιζα “όχι”. Θα έκανα το ίδιο που είπε ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με την συγκεκριμένη του δήλωση, αν ήμουν στην θέση του Μάκη Βορίδη. Ο πρωθυπουργός δεν επιβάλει κομματική πειθαρχία».



megatv.com