Μπορεί την τσικνοπέμπτη το ψητό κρέας να έχει την τιμητική του, εάν, όμως, είστε άνθρωπος μερακλής και επιμένετε να θέλετε ένα πιο περιποιημένο ορεκτικό, τότε σας έχουμε την ιδιανική πρόταση. Τα κρητικά καλλιτσούνια με μυζήθρα από το βιβλίο «Ελληνική μαγειρική παράδοση. Ένα παρελθόν με μέλλον», είναι ο καλύτερος τρόπος για να αρχίσεις ή να κλείσεις ένα γευστικό τσιμπούσι.

Τα καλλιτσούνια είναι μικρά πιτάκια, που συνοδεύουν πάντα τις γιορτινές ημέρες των Κρητικών και πλέον αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος στην καθημερινότητα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τη περιοχή, τα υλικά που έβρισκε κάθε φορά η νοικοκυρά, ακόμα και τον χαρακτήρα των ντόπιων. Μερικές δεκαετίες πριν, το ζυμάρι τους φτιαχνόταν από αλεύρι ολικής, από στάρι που συνήθως καλλιεργούσαν οι ίδιοι και άλεθαν στη συνέχεια στους χειρόμυλούς τους. Η χρήση του αλευριού ολικής άλεσης εξασφάλιζε ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου και σελήνιου.

Υλικά για κρητικά καλλιτσούνια με μυζήθρα για 4 άτομα

Για τη ζύμη
200ml γάλα
200γρ βούτυρο
2 αυγά(κρόκους)
50γρ ζάχαρη
Κ.π. αλεύρι
Κ.π. bakin powder

Για τη γέμιση
800γρ μυζήθρα
100γρ ζαχαρη
2 αυγά
Λίγο ανθόνερο
Για την επάλειψη: 1 αυγό, γάλα κατά προτίμηση

Επί το έργον:

Προετοιμάζετε τη ζύμη, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη, προσθέτοντας όσο αλεύρι σηκώσει η ζύμη μέχρι να γίνει μαλακιά. Ανοίγετε το φύλλο με τον πλάστη και το κόβετε σε στρογγυλά κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος ενός ποτηριού. Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα λεκανάκι και τοποθετείτε λίγη από αυτή στο κέντρο της ζύμης. Τα κλείνετε σαν λυχναράκια με τα δάχτυλα, αλείφετε με λίγο αυγό ανακατεμένο με γάλα και τα ψήνετε στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Εκτός από τα λυχναράκια, τα καλλιτσούνια μπορούν να γίνουν και στο τηγάνι (μυζηθροπιτες) όπως επίσης και με διάφορα τυριά(πχ. Ανθότυρο), τυλιγμένα σε μισοφέγγαρα, περιχύνοντάς τα με μέλι ή πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: mama365.gr / Φωτογραφία: radicio.com



agrinio24.gr