Προετοιμασία: 1 ώρα και 35΄, Αναμονή: 5 ώρες και 40΄, Ψήσιμο: 30΄ – 35΄

Υλικά (για 12 κρουασάν)Για τη ζύμη

8 γρ. μαγιά ξηρή

125 γρ. νερό, χλιαρό

125 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες, χλιαρό

1 αυγό

2 κουτ. σούπας (γεμάτες) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική

2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος, λιωμένο + 150 γρ. σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουτ. γλυκού βανιλίνη

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη γέμιση

150 γρ. φουντούκια + επιπλέον, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

50 γρ. ζάχαρη

250 γρ. κουβερτούρα 50% – 55% κακάο, ψιλοκομμένη

100 γρ. βούτυρο αγελάδος

120 γρ. κρέμα γάλακτος με περίπου 35% λιπαρά

Διαδικασία

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το νερό και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το νερό θα πρέπει να είναι χλιαρό και καθόλου καυτό, γιατί καταστρέφεται η μαγιά.

Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, τις 2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο, τη βανιλίνη και το αλάτι.

Τα ανακατεύουμε λίγο, ίσα να ενωθούν, και ρίχνουμε το αλεύρι. Χτυπάμε τα υλικά με το γάντζο μέχρι να αποκτήσουμε μια απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα τοιχώματα. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Την καλύπτουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας μας με αλεύρι και ανοίγουμε εκεί τη ζύμη, με έναν πλάστη, σε φύλλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο διαστάσεων 40×20 εκ. και πάχους περίπου 1 εκ. Απλώνουμε με μια σπάτουλα το μισό βούτυρο στη μέση του φύλλου, καλύπτοντας το 1/3 της επιφάνειάς του.

Διπλώνουμε τη μία πλευρά του φύλλου ώστε να καλυφθεί το βούτυρο και από πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Διπλώνουμε από πάνω την άλλη πλευρά του φύλλου (το 1/3 δηλαδή που έχει μείνει ακάλυπτο). Καλύπτουμε το φύλλο με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας, βγάζουμε τη μεμβράνη και την ανοίγουμε σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο φύλλο. Το διπλώνουμε στα τρία, όπως κάναμε και πριν, αλλά χωρίς να βάλουμε βούτυρο. Καλύπτουμε και πάλι με μεμβράνη και ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε 2 ακόμη φορές. Την τελευταία φορά αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, για να φουσκώσει.

Γέμιση

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και ψήνουμε τα 150 γρ. φουντούκια, να ροδίσουν. Τα βάζουμε σε μια καθαρή πετσέτα και τα τρίβουμε για να βγουν όσο γίνεται οι φλούδες.

Τα αλέθουμε μαζί με τη ζάχαρη στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί (σε ένα ανοξείδωτο μπολ που έχουμε στερεώσει στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει).

Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και ρίχνουμε μέσα την πούδρα με τα φουντούκια. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και να σφίξει (περίπου 30 λεπτά).

Συναρμολόγηση

Βγάζουμε μια τελευταία φορά τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ., το οποίο κόβουμε σε τρίγωνα σε όποιο μέγεθος θέλουμε. Τραβάμε το κάθε τρίγωνο από τη μία μύτη, να το μακρύνουμε λίγο.

Στη συνέχεια βάζουμε στην πλευρά που είναι απέναντι από τη μύτη που τραβήξαμε μία κουταλιά γέμιση, πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με ψιλοκομμένα φουντούκια και το τυλίγουμε σε ρολό. Ντύνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και ακουμπάμε πάνω τα κρουασάν. Τα λυγίζουμε λίγο ώστε να τους δώσουμε σχήμα μισοφέγγαρου.

Τα αφήνουμε σε ένα μέρος χωρίς ρεύματα (π.χ. μέσα στο φούρνο χωρίς να τον ανάψουμε), να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 1 ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° – 190° C και ψήνουμε τα κρουασάν για 30 – 35 λεπτά.



Πηγή