Υλικά (για 1½ φλιτζάνι)

250 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή, κομματιασμένη με τα χέρια

3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε 1/2 κουτ. γλυκού ψιλοτριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ)

1 κουτ. σούπας μέλι της αρεσκείας μας

1/3 φλιτζ. τσαγιού γάλα

1/2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φυλλαράκια από φρέσκια ρίγανη (ή 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη)

Διαδικασία

Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη φέτα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού (ή το τζίντζερ), το μέλι, το γάλα και τη ρίγανη και τα δουλεύουμε για 30 – 40 δευτερόλεπτα. Η σάλτσα πρέπει να είναι πυκνόρρευστη. Αν είναι πιο πυκνή από όσο μας αρέσει, την αραιώνουμε με ελάχιστο γάλα.

Αν είναι πιο αραιή, ρίχνουμε λίγη ακόμη φέτα και ξαναπερνάμε το μείγμα από το μπλέντερ.

ΠΩΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΥΑ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ;

Είναι θαυμάσιο ντιπ για τηγανητές πατάτες, τηγανητά κολοκυθάκια ή μελιτζάνες, κεφτεδάκια.

Την προσθέτουμε σε κάθε καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα, ιδιαίτερα αν βάλουμε και χοντροσπασμένο παξιμάδι ή κομματάκια ψωμιού, που την απορροφούν τέλεια.

Είναι ιδανικό ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες (με σπανάκι, μαρούλι, ρόκα ή άλλα σαλατικά). Για περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε στη σαλάτα άνηθο (ή μάραθο) και φρέσκο κρεμμυδάκι (ή φρέσκο σχοινόπρασο), ψιλοκομμένα.

Γεμίζουμε αραβικές ή κυπριακές πίτες με μπιφτέκι (ή φαλάφελ) και συμπληρώνουμε με σάλτσα φέτας και λίγο μπούκοβο.

Είναι πανεύκολη σάλτσα στιγμής για ζυμαρικά.

Ως ντιπ, σερβίρεται με κριτσίνια, ιδιαίτερα σπιτικά, ή διάφορα λαχανικά, ανάλογα με την εποχή: μπαστουνάκια αγγουριού και καρότου, ροδέλες από πιπεριές κέρατο ή πιπεριές Φλωρίνης, μπουκετάκια μπρόκολου και κουνουπιδού, ελαφρώς ζεματισμένα, φέτες ωμών μανιταριών, κλωνάρια σέλερι, φύλλα σικορέ.

Αποτελεί πραγματικά πρωτότυπο και νόστιμο συνοδευτικό λαδερών πιάτων.

Είναι νόστιμο άλειμμα σε ελαφρώς φρυγανισμένες φέτες ψωμιού (κυρίως χωριάτικου, ολικής άλεσης ή σίκαλης), καθώς και σε παξιμαδομπουκίτσες.

Σε έναν μπουφέ, γεμίζουμε με τη σάλτσα φέτας έτοιμα αλμυρά ταρτάκια και σκορπίζουμε μπούκοβο ή χοντροσπασμένο πιπέρι.



Πηγή