Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης επί της πρότασης που κατέθεσαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Είμαι εδω για να υπιστηρίξω την πρτόταση της ΝΔ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να απευθύνω έκκληση για νηφαλιότητα κοινοβουλευτική» είπε αρχικά και συνέχισε.

«Η παράταξή μας συστήνει την σύσταση εξεταστικής για την λειτουργία του οργανισμού από την δημιουργία του μέχρι και σήμερα, ανέφερε και τόνισε γιατί «Άλλος ο καταλογισμός ευθυνών κι άλλο το κυνήγι μαγισσών». 

Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει αν θα κάνει δεκτή την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει διαχρονικές ευθύνες της υπόθεσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνεται στο Σώμα.

Η συζήτηση που κατατέθηκε από 60 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 του Κανονισμού της Βουλής (ΚτΒ), άρχισε στις 9 το πρωί.

Φανερή ονομαστική ψηφοφορία

Η πρόταση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής θα τεθεί σε φανερή ονομαστική ψηφοφορία και για να γίνει δεκτή θα πρέπει να λάβει τη θετική ψήφο του απόλυτου αριθμού των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου του αριθμού των βουλευτών.

Το όριο αυτό, τίθεται καθώς το θέμα της πρότασης αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν άπτεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον ΚτΒ, η λήψη απόφασης θα απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 ψήφους).

Αμέσως, μετά την έγκριση από την πλειοψηφία της Ολομέλειας σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα προτείνει στο Σώμα τον αριθμό των μελών της Επιτροπής κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμη των κομμάτων και θα δοθεί η πρώτη χρονική προθεσμία για την ολοκλήρωση τον εργασιών της και την υποβολή σχετικού πορίσματος στην Ολομέλεια.

Προθεσμία ολοκλήρωσης εργασιών, που βεβαίως μετά από αίτημα της Επιτροπής προς την Ολομέλεια, μπορεί να παραταθεί.



Πηγή