Από την μακρινή Λαπωνία, όπου βρέθηκαν χώρες του Βορρά και του Νότου, σε μία άτυπη σύνοδο κορυφής, το συμπέρασμα ήταν σαφές: οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις επιβάλλουν την ενίσχυση της ευρωπαικής άμυνας και της ασφάλειας, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ, γιατί οι απειλές για την γηραιά ήπειρο, είναι πλέον πολλές.
«Πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν τις δικές μας προτεραιότητες ασφάλειας, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύουμε την συμμαχία (ΝΑΤΟ). Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα κεφάλαια για την άμυνα και να το κάνουμε πιο έξυπνα, όσον αφορά τον τρόπο που κατανέμουμε αυτά τα κεφάλαια. Η Ελλάδα δαπανά ήδη το 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα και το κάνουμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η Τζόρτζια Μελόνι, πρωθυπουργός της Ιταλίας σημείωσε: «Δεν είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επί του εδάφους. Δεν θα σταματήσει. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Είτε πρόκειται για την Ρωσία, είτε για ένα άλλο αύριο, πρέπει να καταλάβουμε ότι η ειρήνη και η ασφάλεια που ξέραμε μέχρι σήμερα, και νομίζαμε ότι είναι δεδομένη, δεν είναι πια».
Πολιτική κόντρα για τους «Ντε Γκρες»
Στο εσωτερικό, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του 2024, η πολιτική κόντρα συνεχίζεται με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αλλά και την ακρίβεια, η οποία παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών.
Στη σκακιέρα της αντιπαράθεσης, μπήκε και η χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας στα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, τα οποία θα ακούν πλέον στο επώνυμο «Ντε Γκρες».
Για την αντιπολίτευση, η απόκτηση από την τέως βασιλική οικογένεια της ελληνικής ιθαγένειας, είναι ένα ακόμη βήμα στην δεξιά στροφή της κυβέρνησης.
Ο Πάνος Βλάχος, μέλος Κ.Ε ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Το όνομα δηλώνει εθνικότητα και μπορεί να μην τηρείται το γράμμα του νόμου».
Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ σημειώσε: «Λανθασμένη κίνηση, θεσμικό ατόπημα».
Αύριο θα συνεδριάσει το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2024, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.