Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη μισή ώρα που συζήτησαν στη Νέα Υόρκη διατήρησαν μεν ήρεμα τα νερά στα ελληνοτουρκικά, αλλά με δεδομένες τις διαφωνίες τους δεν μπήκαν στα βαθιά.
«Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ώστε όπου διαφωνούμε – και διαφωνούμε σε θέματα όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών – να το κάνουμε συμφωνώντας, πρώτα απ’ όλα ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά και να συνεργαστούμε σε ζητήματα όπως το μεταναστευτικό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN.
Για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ ζήτησαν από τους υπουργούς εξωτερικών να διερευνήσουν αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να εκκινήσουν οι συζητήσεις, χωρίς να υπάρχει προσδοκία ότι αυτό θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη.
Αγκάθι επίσης ήταν το κυπριακό μετά από όσα είχε πει λίγο πριν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος Πρόεδρος.
«Το μοντέλο της Ομοσπονδίας πλέον είναι εντελώς ξεπερασμένο. Υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα μιας λύσης δύο κρατών με δύο διαφορετικά έθνη, την οποία προτείνει η «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Σήμερα καλώ για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και να εγκαθιδρύσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν.
Ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα απορρίπτοντας ασυζητητί τη μη λύση των δύο κρατών ενώ το Μαξίμου απάντησε σε όσους από την αντιπολίτευση υποστήριξαν ότι δεν θα έπρεπε καν να προσέλθει στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης
«Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε για άλλη μια φορά άβουλος και αμήχανος μπροστά στον τουρκικό επεκτατισμό και την προσπάθεια επιβολής του παράνομου και αναθεωρητικού δόγματος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα φέρει ρύθμιση για να ισχύσει η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο πρωθυπουργός μίλησε και για το στόχο της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, εκφράζοντας αισιοδοξία και δηλώνοντας πως το συγκεκριμένο θέμα είναι ψηλά στην προσωπική του ατζέντα.