Στον αέρα παραμένουν απόφοιτοι κολεγίων με πτυχία χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας της χώρας μας πάρα τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι το πρόβλημα τους θα λυθεί με μια περίεργη παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Κυριακού Πιερρακάκη με ένα προεδρικό διάταγμα που αντίκειται σύμφωνα με έγκριτους νομικούς στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου και δικηγόρος εξήγησε:

«Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από το Ενωσιακό Δίκαιο δεν μπορεί να εισάγει μια τέτοια απόκλιση και να δικαιολογεί μια διαφορετική ρύθμιση όσων φοιτούνε σε αυτά τα συγκεκριμένα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου».

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι απόφοιτοι κολεγίων ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των σχολών τους ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού κολεγίου δηλώνει πως το θέμα έχει λυθεί με παρέμβαση μάλιστα του ίδιου του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερακκάκη κάτι που αμφισβητείται από τους νομικούς εκπροσώπους τους.

«Η αναγνώριση και η κατάργηση της διάκρισης των επαγγελμάτων δεν είναι υπόθεση των ιδιωτών, αλλά του αρμόδιου υπουργείου. Με απόφαση του ΣτΕ επί του προεδρικού διατάγματος που το ρυθμίζει, η οποία έχει τελεσιδικήσει αλλά δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα, το θέμα έχει λυθεί», ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Μητροπολιτικού Κολεγίου, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος.

Με το Προεδρικό Διάταγμα που έχει λάβει τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχεδιάζεται η επαγγελματική ισοδυναμία σε ειδικότητες του τομέα Υγείας και Αρχιτεκτόνων που είχαν εξαιρεθεί εφόσον οι απόφοιτοι τους δεν είχαν εγγραφεί για τρία τουλάχιστον χρόνια στα επαγγελματικά μητρώα της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ίδιοι, όπως καταγγέλλουν, δεν είχαν ενημερωθεί ποτέ για αυτή την προϋπόθεση για την επαγγελματική αναγνώρισή τους με αποτέλεσμα να έχουν καταβάλλει χιλιάδες ευρώ για δίδακτρα σε «κούφια» πτυχία και να ταλαιπωρούνται εδώ και περίπου μια πενταετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών για την παραχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αυτές τις ειδικότητες είναι ότι μετά το brexit δεν υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων με βάση τον προηγούμενο νόμο.

Οι απόφοιτοι των κολεγίων με πτυχία χωρίς επαγγελματική αναγνώριση εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το Προεδρικό Διάταγμα που εκτιμούν πως δεν εναρμονίζεται με όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν θα ισχύσει.



megatv.com