Σειρά άρθρων, αφιερωμάτων και ρεπορτάζ εγκωμιαστικού χαρακτήρα για τα Κύθηρα φιλοξενούν ιστοσελίδες, περιοδικά και κανάλια στην Αυστραλία τα τελευταία 24ωρο, προτείνοντας το νησί της Περιφέρειας Αττικής ως ιδανικό τουριστικό και ταξιδιωτικό προορισμό για μοναδικές διακοπές το φετινό καλοκαίρι.

«Τα Κύθηρα, που βρίσκονται απέναντι από το νοτιοανατολικό άκρο της χερσονήσου της Πελοποννήσου, είναι ένα μοναδικό ελληνικό νησί γεμάτο μαγευτικές παραλίες και καταπράσινο ορεινό έδαφος, έτσι ώστε να έχει κάτι για όλους» και «Τα Κύθηρα είναι ένα λιγότερο γνωστό ελληνικό νησί, καθώς επισκιάζονται σε φήμη από τα Αντικύθηρα και τον εκπληκτικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που ανακαλύφθηκε στις ακτές τους. Κατοικήθηκε στην αρχαιότητα και διαθέτει το παλαιότερο ιερό αφιερωμένο στη θεά Αφροδίτη. Μέχρι τον 19ο αιώνα, ήταν εμπορικό σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και κουλτούρων, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, των βενετικών και των οθωμανικών» αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «Η ενετική κυριαρχία σημάδεψε τον πολιτισμό και την ιδιοσυγκρασία των Κυθήρων. Συνέβαλε στην υπεροχή τους στις τέχνες, την πολιτική και το εμπόριο».

Σε σημερινό άρθρο ενημερωτικής ιστοσελίδας της Μελβούρνης στην ενότητα «Ταξίδια» φιλοξενείται ένα άρθρο-εγκώμιο για τα Κύθηρα ως προορισμό διακοπών, με πολλές πτυχές εκτός από την φυσική ομορφιά και τις υπέροχες παραλίες, τις οποίες γνωρίζουν οι Αυστραλοί με ελληνικές ρίζες ή καταγωγή αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές διεθνώς καθώς δεν είναι από τα ιδιαιτέρως τουριστικά νησιά της Ελλάδας: «Μόλις φτάσετε εκεί, αφήστε τον εαυτό σας να μαγευτεί από τα Κύθηρα. Τα Κύθηρα είναι ιδανικά για χαλάρωση και είναι ιδανικά για οικογένειες και λάτρεις της φύσης. Οι πιο τολμηροί τύποι μπορούν να απολαύσουν πεζοπορία, ποδηλασία ή βουτιές στους καταρράκτες.Παρά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το αεροδρόμιο, το νησί εξακολουθεί να παραμένει με κάποιο τρόπο ένας κρυμμένος ελληνικός θησαυρός. Μην εκπλαγείτε αν πάτε σε μια μικρή παραλία και διαπιστώσετε ότι μπορείτε να την έχετε όλη δική σας για λίγες ώρες.Αν επισκεφθείτε τα Κύθηρα, θα εκπλαγείτε από το ποσοστό των Αυστραλών τουριστών μεταξύ των επισκεπτών. Ο λόγος είναι ότι χιλιάδες Κυθηραίοι πήγαν στην Αυστραλία με το πρώτο κύμα μετανάστευσης προς τη γη κάτω από τη γη στις αρχές του 20ου αιώνα. Υπολογίζεται ότι στην Αυστραλία ζουν πάνω από 60.000 Ελληνοαυστραλοί κυθηραϊκής καταγωγής και η κυθηραϊκή κοινότητα του Σίδνεϊ είναι μία από τις παλαιότερες κοινότητες της χώρας. Στην αυγή του 20ού αιώνα, εκατοντάδες Κυθηραίοι δεν μπορούσαν να συντηρήσουν και να μεγαλώσουν μια οικογένεια στο νησί λόγω του μικρού μεγέθους του και του ορεινού εδάφους του. Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Αυστραλία, καθώς η Αμερική είχε κάνει πιο αυστηρή τη μεταναστευτική πολιτική εκείνη την εποχή. Οι Κυθηραίοι εγκαταστάθηκαν στο Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν. Είναι φυσικό λοιπόν οι Ελληνοαυστραλοί δεύτερης και τρίτης γενιάς με καταγωγή από τα Κύθηρα να θέλουν να συνδεθούν με τις προγονικές τους ρίζες, κάνοντας παράλληλα υπέροχες διακοπές. Στα Κύθηρα μπορείτε να μείνετε στην Παλαιόχωρα, την Αγία Πελαγία, το Διακόφτι, το Λιβάδι, τον Αυλέμονα και άλλα χωριά».

Ιδιαίτερα αναφορά γίνεται στα κάστρα των Κυθήρων, που δίνουν την ευκαιρία για ένα ταξίδι…στον χρόνο σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να γνωρίσουν μία άλλη πλευρά του νησιού: «Το κάστρο της Χώρας δεσπόζει στην πόλη. Η κατασκευή του ξεκίνησε κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο και ολοκληρώθηκε όταν οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί. Χρησίμευσε ως έδρα του Ενετού διοικητή στα Κύθηρα. Στο εσωτερικό του θα δείτε βυζαντινές εκκλησίες και άλλα κτίρια που στέκονται ακόμα, καθώς και την κατοικία του Ενετού Κυβερνήτη και αργότερα του Βρετανού Επιτρόπου. Σήμερα, στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων με πολλά αρχεία που χρονολογούνται από την εποχή της Ενετοκρατίας. Μέσα στο Κάστρο στην Κάτω Χώρα Μυλοποτάμου, θα δείτε την κύρια γειτονιά με πολλά σπίτια που παραμένουν σε καλή κατάσταση, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές και υστεροβυζαντινές εκκλησίες με εκπληκτικές τοιχογραφίες και εικόνες. Στην είσοδο του Φρουρίου, θα δείτε το οικόσημο που απεικονίζει το λιοντάρι του Αγίου Μάρκου – το έμβλημα της Δημοκρατίας της Βενετίας. Το Κάστρο του Αβλέμονα χτίστηκε στο στόμιο του φυσικού λιμανιού από τους Βενετούς για να το προστατεύουν από επιδρομές. Όσοι από εσάς ενδιαφέρεστε για επισκέψεις σε σπήλαια θα απολαύσετε την περιήγηση στο σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου: έχει μήκος 100 μ., καλύπτει έκταση 2000 τετραγωνικών μέτρων και υπάρχουν θάλαμοι με όμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στην είσοδο του σπηλαίου, θα εισέλθετε στο μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας: οι θρησκευτικές ζωγραφιές στο τέμπλο της εικόνας χρονολογούνται από τον 18ο αι. Οι τοιχογραφίες του 13ου αι. φέρουν την υπογραφή του Θεόδωρου, βυζαντινού ζωγράφου. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το σπήλαιο Χουστί στο Διακόφτι».

Τέλος, όπως είναι αναμένομενο, τα περισσότερα άρθρα και ρεπορτάζ κάνουν ειδική μνεία στις παραλίες των Κυθήρων, οι οποίες φημίζονται για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους και την φυσική τους ομορφιά: «Τα Κύθηρα διαθέτουν πολλές υπέροχες παραλίες, χαρακτηριστικές του Αιγαίου Πελάγους, με καθαρά γαλαζοπράσινα νερά και χρυσή άμμο. Το Καλάδι βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού, κοντά στην Παλαιόπολη. Η παραλία έχει βότσαλα μεσαίου μεγέθους, ενώ τα νερά είναι βαθιά και ιδανικά για καταδύσεις. Η Βρουλέα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα των Κυθήρων, κοντά στον Κάλαμο. Είναι μάλλον απομονωμένη και έχει βοτσαλωτή άμμο. Το Καψάλι, είναι επίσης νότια, αλλά πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με βοτσαλωτή άμμο και ρηχά νερά. Είναι μια πολυσύχναστη οικογενειακή παραλία με ξαπλώστρες, ομπρέλες, εστιατόρια, σνακ μπαρ και καφετέριες. Ο Χαλκός βρίσκεται στον Κάλαμο και είναι μια μέσου μεγέθους παραλία με μεγάλα βράχια και βότσαλα. Έχει γαλαζοπράσινα νερά με όμορφες αντανακλάσεις. Η παραλία είναι γεμάτη ξαπλώστρες, ομπρέλες και σνακ μπαρ όπως και το Καψάλι. Η Φυρή Άμμος είναι μια μεγάλη παραλία επίσης στον Κάλαμο. είναι μια βραχώδης παραλία με χοντρή κόκκινη άμμο, βαθιά νερά και μια σπηλιά. Εκεί θα βρείτε ξαπλώστρες, ομπρέλες και ένα σνακ μπαρ. Οι Φούρνοι είναι μια βραχώδης παραλία στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού που προσφέρει τις ίδιες ανέσεις με τη Φυρή Άμμο. Το Γερακάρι είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία στα βορειοδυτικά. Έχει βοτσαλωτή άμμο και προσφέρει πολλή ιδιωτικότητα, ώστε τα ζευγάρια να μπορούν να απολαύσουν ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα. Το Λορέντζο στην Αγία Πελαγία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Κυθήρων. Έχει χοντρή βυσσινί άμμο και φημίζεται για τις σπηλιές της. Η Λίμνη Κακιάς Λαγκάδας στην Αγία Πελαγία είναι μια μικρή απομονωμένη παραλία με μικρά βότσαλα ανάμεσα σε μια λίμνη και τη θάλασσα. Η Φυρή Άμμος της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι πολύ πολυσύχναστη με βαθιά νερά, χοντρή κόκκινη άμμο και βότσαλα».

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα «Κύθηρα» έχει βαθιά στην ιστορία τις ρίζες του. Ο Όμηρος το αναφέρει στο επικό του έργο, την Ιλιάδα, ενώ η θεά Αφροδίτη, η θεά του Έρωτα, ταυτίζεται με το νησί και παίρνει το όνομα Κυθέρεια (Ακύθηρος λεγόταν ο στερούμενος θέλγητρων άνθρωπος). Και άλλοι όμως σπουδαίοι συγγραφείς της αρχαιότητας αναφέρονται στο νησί με το όνομα «Κύθηρα». Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο Ηρόδοτος, ο Διόνυσος και ο Ξενοφώντας (στα Ελληνικά του χρησιμοποιεί τον όρο Κυθηρία γη). Η γέννηση της Αφροδίτης στα Κύθηρα, σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, υπήρξε το γεγονός εκείνο που καθόρισε και τη μετέπειτα πορεία του νησιού.

Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, η Αφροδίτη γεννήθηκε στους αφρούς της θάλασσας των Κυθήρων, αλλά τα κύματα παρέσυραν και έτσι έφθασε στην Πάφο της Κύπρου, όπου λατρεύτηκε επί αιώνες ως θεά προστάτιδα του νησιού.



agrinio24.gr